Verdreven president Honduras roept volk op tot opstand

Guatemala-Stad. De verdreven Hondurese president Manuel Zelaya heeft opgeroepen tot ”een opstand” tegen de nieuwe machthebbers in het land. Ook herhaalde hij zijn belofte om ”zo snel mogelijk” terug te keren naar zijn land. Tijdens een persconferentie in Guatemala, een buurland van Honduras, wees Zelaya op artikel 3 van de grondwet. Dat voorziet in ”het recht van het volk om in opstand te komen ter verdediging van de grondwettelijke orde”. Zelaya: ”We geven de strijd niet op, we blijven doorgaan totdat de putschisten het de facto regime opgeven dat ze in ons land opgezet hebben.” Sinds Zelaya op 28 juni door militairen het land werd uitgezet, hebben zijn aanhangers bijna elke dag gedemonstreerd. Van massademonstraties is echter geen sprake meer: hoogstens enkele honderden betogers zijn nog actief. Zelaya`s oproep komt op het moment dat een bemiddelingspoging van de Costaricaanse president Oscar Arias zeer moeizaam verloopt. Komende weekeinde zou die dialoog hervat moeten worden.