Storingen in buitenland met bankpassen ING

Geld opnemen met de ING Wereldpas in populaire vakantielanden als Italië en Frankrijk levert in veel gevallen problemen op. De ING klantenservice ontvangt dagelijks telefoontjes van klanten die stad en land aflopen op zoek naar een pinautomaat die werkt. De bank heeft het probleem vandaag bevestigd.

ING stuurde de afgelopen maanden aan haar klanten een nieuwe bankkaart, maar de wereldwijde dekking die de bank garandeert, blijkt niet te kloppen.

Volgens een woordvoerder van ING ligt het aan de nieuwe chip op de betaalpas, de EMV-chip (Eurocard-Mastercard-Visa). Deze chip wordt wereldwijd ingevoerd en is minder fraudegevoelig dan de tot nu toe gebruikte magneetstrip. Het probleem zit volgens ING bij de pinautomaten: die zijn nog lang niet allemaal geschikt voor de nieuwe technologie.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is met de detailhandel overeengekomen dat alle banken, overeenkomstig internationale afspraken, zullen overstappen op de nieuwe chip. In veel gevallen gebeurt dit geleidelijk, als de oude bankpas van een klant verloopt. Dat er zoveel klachten over ING binnenkomen, ligt volgens de bank aan de samenvoeging met de Postbank, waardoor in één keer alle passen worden vervangen. „Van december 2008 tot augustus dit jaar moeten we 9 miljoen passen vervangen”, zegt de woordvoerder. „Daardoor is het aantal storingen ook hoger.”

De bank heeft op haar website per land een overzicht opgenomen van de manieren waarop het beste kan worden betaald. Zo waarschuwt zij ervoor dat de geldautomaten van BNP Paribas en BRED in Frankrijk geen betaalpassen met de nieuwe chip accepteren.

Volgens de NVB, die de invoering coördineert, is het „een kwestie van een tijdelijke storing”. De vereniging spreekt van een probleem van een „relatief kleine groep”. Een woordvoerder van de NVB adviseert mensen van wie de pas wordt geweigerd het bij een andere automaat of op een later tijdstip nog eens te proberen.

De NVB ontkent dat Nederland te snel is overgegaan op de nieuwe chip. „Vergeleken met andere Europese landen lopen we in de pas”, zegt de woordvoerder. Er is geen termijn gesteld waarbinnen alle banken en betaalautomaten in Europa aan de nieuwe betaalstandaard moeten voldoen. In Nederland verwacht de NVB dat in de loop van 2011 alle betaalpassen en automaten zijn aangepast.

    • Nelleke Koops