RWE trekt zich terug uit Kosovo

De Duitse energiegigant RWE AG heeft een grote investering in de Kosovaarse energiesector ingetrokken. Dat maakte het concern deze week bekend. RWE zou een nieuwe energiecentrale bouwen en de Sibovc bruinkoolmijnen exploiteren.

De terugtrekking van RWE is een forse tegenvaller voor het jonge land. Kosovo, dat zichzelf in februari 2008 onafhankelijk verklaarde van Servië, heeft nog geregeld te kampen met stroomuitval. De slechte energievoorziening is een obstakel voor de broodnodige buitenlandse investeringen waarmee de economie leven moet worden ingeblazen. De investering van ruim 3,5 miljard euro zou de grootste tot nu toe in Kosovo zijn geweest.

Kosovo beschikt over grote voorraden kwalitatief hoogstaand bruinkool die gemakkelijk te winnen zijn, doordat ze aan de oppervlakte liggen. Daardoor leek het project in 2006, toen RWE zijn plannen bekendmaakte, interessant, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Het project kwam echter traag op gang – het parlement heeft de concessiewet nog niet aangenomen – en is uiterst complex. „Intussen vraagt de aankoop van Essent voor 9 miljard euro een groot deel van onze capaciteit en moesten we onze lijst met internationale projecten herzien”, aldus de woordvoerder.

De energiesector in Kosovo is een zorgenkind van de internationale gemeenschap, die grote invloed heeft op het bestuur. Hoewel het potentieel om energie op te wekken groot is, is het tot nu toe niet gelukt de voormalige Servische provincie zelfvoorzienend te maken. Een van de twee grote energiecentrales is zwaar verouderd en moet worden vernieuwd. Veel energie gaat verloren of wordt gestolen tijdens het transport. Inmiddels is al ruim 1 miljard euro donorgeld in de energiesector gestoken. Veel daarvan is opgegaan aan de import van energie. Volgens Kosovaarse media is ook een groot deel verdwenen door corruptie, ook binnen de internationale gemeenschap.

Gjergj Simaku, energie-expert van de universiteit van Tirana in buurland Albanië, is niettemin verbaasd dat RWE de kans laat schieten om de bruinkoolmijn te exploiteren. „,Met een paar ingrepen zou het de grootste en goedkoopste energiebron van de Balkan kunnen zijn.”

Becaj Besim, voorzitter van de Kamer van Koophandel in Pristina, de hoofdstad van Kosovo, reageert gelaten. „Het is geen goed nieuws, maar het proces gaat gewoon door.”