Rouwstoet doorkruisen toch weer verboden

Er komt weer een verbod op het doorkruisen van rouwstoeten, zo heeft minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) besloten.

Daartoe had zijn partijgenoot, het Tweede Kamerlid De Rouwe, hem in een motie opgeroepen. De minister schrijft de Kamer dat ook hij van mening is „dat het geven van ruimte aan een rouwstoet qua belang veel verder gaat dan het domein van verkeer alleen. Het zegt veel over de mate van respect in de samenleving in den brede.”

Het verbod op het rijden door rouwstoeten was in 1990 opgeheven. Rouwstoeten waren onvoldoende herkenbaar geworden door het verminderde gebruik van zwarte volgauto’s. Nu wordt het weer ingesteld, op voorwaarde dat de herkenbaarheid wordt vergroot. De uitvaartbranche test nu een aantal herkenningstekens voor volgauto’s. Deze moeten onder meer „van alle kanten goed zichtbaar” zijn.

De uitvaartbranche is blij met het besluit. „Dit is een manier om wat meer respect te tonen voor mensen die met iets heel triests bezig zijn”, zegt Roel Roelfzema, manager marketing en communicatie van uitvaartorganisatie Monuta. Oorzaken van het doorkruisen van rouwstoeten zijn volgens hem het drukker geworden verkeer, haastige medeweggebruikers, en ook „vervagende normen en waarden”. Roelfzema: „De tijd dat mensen hun hoed afnamen bij een stoet is voorbij.” De gevolgen van het doorkruisen kunnen „lastig en vervelend” zijn. „Mensen raken de weg kwijt en komen daardoor te laat op een ceremonie. Ze kunnen ook eerder ongelukken veroorzaken doordat ze wat minder gefocust zijn.”

Door rood licht rijden is er voor rouwstoeten niet bij. Dit toestaan is „te risicovol”, aldus de minister en de uitvaartbranche, ook als het eerste voertuig door groen licht is gereden. Eurlings wil de „awareness” onder chauffeurs vergroten door „anticiperend rijgedrag bij de nadering van stoplichten”.