Rel in Uttar Pradesh om schadevergoeding

Het spijt haar dat ze suggereerde dat Eerste Minister Mayawati van Uttar Pradesh maar eens verkracht moet worden om te ervaren wat slachtoffers van verkrachting voelen. Ze heeft het niet zo bedoeld, zei Rita Bahuguna Joshi, leider van de Congrespartij in Uttar Pradesh, India’s grootste deelstaat. Maar haar mea culpa verhinderde niet dat ze vanochtend in voorarrest werd genomen, in afwachting van onderzoek naar opruiend en vulgair taalgebruik. Gisteren staken aanhangers van Mayawati’s partij, de BSP, Joshi’s woning in brand.

Mayawati is de bekendste strijdster voor de kastelozen (dalits) in India. Ze is ongehuwd, want volledig toegewijd aan hun zaak. Twee jaar geleden behaalde ze de absolute meerderheid bij de deelstaatverkiezingen. De Congrespartij werd weggevaagd.

Maar inmiddels zwelt de kritiek op ‘zuster’ Mayawati aan. Bijvoorbeeld omdat ze handenvol geld uitgeeft aan standbeelden van zichzelf en haar politieke leermeester. Bij de nationale verkiezingen in mei ging de BSP er maar één zetel op vooruit, veel te weinig om haar ambitie om premier van heel India te worden waar te kunnen maken. De Congrespartij kwam sterk terug.

Joshi’s gewraakte toespraak ging over het stijgende aantal verkrachtingen in Uttar Pradesh en het feit dat slachtoffers werden afgescheept met 25.000 rupees (270 euro) smartegeld. Volgens Joshi moet harder worden opgetreden. Daarmee raakt ze een teer punt. Er bestaat strenge wetgeving om dalits tegen discriminatie en wreedheden te beschermen. Maar juist in Uttar Pradesh is de naleving ervan niet zo strikt onder druk van hogere kasten. Die heeft Mayawati nodig om haar machtsbasis uit te bouwen.