Palestijns gezag verbiedt zender Al-Jazeera

De Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever heeft gisteren het Arabische televisiestation Al-Jazeera verboden om nog langer uit te zenden. De autoriteiten beschuldigen Al-Jazeera van „onevenwichtige verslaggeving” en „het opzetten” van de bevolking tegen het gezag. Het ministerie van Informatie heeft bovendien een aanklacht ingediend tegen het in de Arabische wereld zeer populaire satellietstation.

Het zendverbod werd afgekondigd nadat Al-Jazeera een programma had uitgezonden waarin een gast de Palestijnse president Mahmoud Abbas beschuldigt van samenzwering met Israël om Yasser Arafat te vermoorden. Arafat, decennialang het gezicht van het Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, overleed in 2004 in Frankrijk na een infectie en een beroerte, waarvan de oorzaak nooit is komen vast te staan.

De studiogast die Abbas beschuldigde, Farouk Kaddoumi, is een rivaal van de Palestijnse president binnen de overwegend seculiere partij Al-Fatah. Kaddoumi, die in Tunesië woont, leverde geen bewijs voor zijn aantijgingen.

Het Palestijnse ministerie van Informatie verwees bij de aankondiging van het zendverbod overigens niet expliciet naar Kaddoumi’s uitspraken; het departement verklaarde enkel aanstoot te hebben genomen aan een zekere uitzending van Al-Jazeera op dinsdag. Het ministerie weigert verdere uitzendingen toe te staan totdat de rechter uitspraak doet in de zaak die de overheid heeft aangespannen tegen het tv-station.

Al-Jazeera heeft in een reactie alle beschuldigingen aan het eigen adres van de hand gewezen. Walid Al Omary, chef van Al-Jazeera in Jeruzalem, noemde de schorsing „een schending van de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van de pers in dit land”.

De regering van president Abbas heeft zich in het verleden vaker beklaagd over wat zij ziet als bevooroordeelde berichtgeving door Al-Jazeera. Volgens Abbas’ partij Al-Fatah is Al-Jazeera op de hand van Hamas, de islamitische partij die in 2007 de macht in de Gazastrook overnam van Al-Fatah. De partij van Abbas heeft sindsdien alleen nog de macht op de Westelijke Jordaanoever.

Een woordvoerder van Hamas zei gisteren dat Al-Fatah probeert de media het zwijgen op te leggen, om „te verhullen wat zich afspeelt op de Westelijke Jordaanoever”. Hamas heeft zelf in het verleden media verboden die pro-Abbas zouden zijn. (Reuters, AP)