Oproep: Nederlandse wielrenners val aan!

Bondscoach Leo van Vliet maakt zich grote zorgen over het aantal Nederlandse deelnemers aan de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg. De kans is groot dat er in september voor het eerst in de geschiedenis van de WK bij de belangrijkste categorie geen volledige selectie van negen renners in het Zwitserse Mendrisio aan de start staat.

Vanwege het uitblijven van Nederlands succes in de Tour de France staat de plaats op de ranglijst van de internationale wielrenunie UCI onder druk. Nederland staat nu op een negende plek; de eerste tien posities geven recht op deelname van negen renners. Hierna valt het aantal terug naar zes.

Landen als Noorwegen en Engeland zijn Nederland tijdens de Tour gepasseerd. Luxemburg, Zwitserland, Frankrijk en de Verenigde Staten staan er vlak achter en gaan zeker nog punten verdienen in de tweede helft van de Tour.

„Het zou een dieptepunt zijn wanneer wij met slechts zes man bij de WK aan de start staan”, liet Van Vliet gisteren weten. „Bij deze wil ik de Nederlandse renners in de Tour er nogmaals op wijzen dat zij het tij nog kunnen keren. Ik hoop dat de Nederlanders de komende dagen erin vliegen in de Tour, zodat we toch nog wat punten pakken.”

Volgens bondscoach Van Vliet leent de rit van vandaag naar Vittel zich uitstekend voor dit doel. En het zou ook van symboliek getuigen. De Nederlander Jelle Nijdam schreef hem twintig jaar geleden op zijn naam.

Bekijk de complete ranglijst van de internationale wielerunie via nrc.nl/sport