Moord op Russische activist veroordeeld

De moord, gisteren, op de prominente Russische mensenrechtenactivist Natalia Estemirova heeft tot scherpe kritiek geleid van de internationale gemeenschap op de autoriteiten in Moskou. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben de aanslag veroordeeld en roepen Rusland dringend op de daders te achterhalen. Ook verschillende mensenrechtenorganisaties hebben de moord veroordeeld.

„Een gruwelijke misdaad als deze geeft een angstaanjagend signaal aan de Russische burgers en de internationale gemeenschap”, aldus de Amerikaanse regering. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, noemde de moord „beestachtig”. Zweden is nu voorzitter van de EU.

Estemirova (50) werd gisteren dood aangetroffen in de Russische deelrepubliek Ingoesjetië met twee schotwonden in haar hoofd. Ze werkte voor de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial in Tsjetsjenië en deed onderzoek naar misdaden gepleegd door het regime van president Kadyrov tegen de bevolking. Ze werkte in het verleden samen met de Russische journalist Anna Politkovskaja, die in 2006 werd vermoord.

Mensenrechtenorganisaties hebben Kadyrov ervan beschuldigd achter de moord te zitten. Hij ontkende dat vandaag en zwoer de daders voor het gerecht te brengen. Ook de Russische president Dmitri Medvedev heeft de moord vandaag veroordeeld. (AP, AFP)

Estemirova: pagina 5Commentaar: pagina 7