Litouwen krijgt `zeer homofobe` wet

Warschau. Het Litouwse parlement heeft ingestemd met een wet die moet verhinderen dat kinderen in aanraking komen met informatie over homoseksualiteit. Amnesty International noemt het document ”zeer homofoob” en ”een grote stap terug”. De wet stuitte eerder op een veto van president Valdas Adamkus, maar 87 parlementariërs maakten dat ongedaan. De wet keert zich in brede zin tegen de verspreiding van informatie die ”de intellectuele of morele ontwikkeling” van minderjarigen kan schaden, waaronder materiaal dat ”aanmoedigt tot homoseksuele, biseksuele of polygame relaties”. Naleving van de wet wordt gecontroleerd door een speciale `ethische staatscommissie`, die zal moeten bepalen of achter de verspreiding van bepaalde informatie een wetenschappelijk, artistiek of publiek belang schuilgaat. Volgens sommige critici is de wet zo vaag geformuleerd dat uitvoering vrijwel onmogelijk is.