Lippiercing is slecht voor gebit

Piercings in de onderlip veroorzaken terugtrekking van tandvlees en breuken en barsten in tanden en kiezen. Dat blijkt uit Spaans onderzoek bij mensen die gemiddeld drie jaar een piercing links of rechts in hun lip hadden zitten. Dat bood de gelegenheid om de toestand van het gebit links en rechts te vergelijken, schrijven de onderzoekers in het julinummer van het Journal of Clinical Periodontology. Barsten in het glazuur en breuken van de onderhoektanden en de eerste kleine kies kwamen veel vaker voor aan de kant waar de piercing zat. Daar had de piercingdrager ook vaker teruggetrokken tandvlees, wat op den duur tot problemen kan leiden. Soms zagen de onderzoekers zwellingen in het spierweefsel van de gepiercte lip. Het materiaal waaruit de ringetjes, haltertjes, draadjes of sieraadjes in de lippen bestond bepaalde niet hoe groot de schade was.