Klink eist van zorg noodplan voor griep in najaar

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) wil dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen met spoed noodplannen opstellen voor het geval in het najaar de Mexicaanse griep een hoogtepunt bereikt. Dit schrijft hij vandaag in een brief aan de zorgsector.

Klink waarschuwt dat de sector rekening moet houden met uitval van 30 tot 50 procent van het personeel. Meer dan in andere sectoren, want „zorgverleners worden immers meer blootgesteld aan het virus”.

Voorkomen moet worden dat die uitval invloed heeft op de basisvoorzieningen in de zorg. Klink vraagt de zorginstellingen om na te gaan welke gevolgen de grieppandemie heeft voor hun bedrijfsvoering. Plannen voor de continuïteit van de zorg ontbreken tot nu toe nogal eens.

De zorginstellingen die dat nog niet hadden gedaan, moeten nu met spoed een ‘continuïteitsplan’ opstellen. Voor september moet dat af zijn. In het plan moet de zorginstelling aangeven hoe het personeel wordt beschermd en hoe overbelasting van gezond personeel wordt voorkomen. Voor de instellingen die al klaar zijn met hun continuïteitsplan is een checklist opgesteld om het plan op volledigheid te toetsen. Ook zal het ministerie van Volksgezondheid modellen voor noodroosters beschikbaar stellen op zijn website.

Het gaat de minister niet alleen om het garanderen van patiëntenzorg, maar ook om ondersteunende zaken als transport en bevoorrading. Klink geeft in zijn brief een aantal voorbeeldvragen die de zorginstellingen zich zouden moeten stellen: „Kan er nog wel voldoende schoongemaakt worden? Is de telefonische bereikbaarheid wel geregeld? Is de voedselvoorziening nog wel voldoende gegarandeerd?”

Niet alleen de zorg, maar ook andere vitale sectoren moeten op last van het kabinet dit jaar noodplannen opstellen die zijn toegespitst op een griepepidemie. Dit geldt bijvoorbeeld voor de sectoren energie, telecommunicatie, ict, beheer van oppervlaktewater en voedsel.

Adviezen over de Mexicaanse griep volgen elkaar nu in snel tempo op. Gisteren adviseerde Klink werkgeversorganisaties en bedrijven om mensen thuis te houden die besmet zijn met de Mexicaanse griep. Contact met collega’s moet volgens de minister worden voorkomen om verspreiding van het griepvirus zo veel mogelijk tegen te gaan.

Ook vakantiegangers wordt op de website van het ministerie op het hart gedrukt om de „lokale situatie in de gaten te houden en de adviezen van de gezondheidsautoriteiten op te volgen”. Wie ziek wordt, moet contact opnemen met een lokale arts, aldus het ministerie en indien nodig met de eigen reisverzekeraar.

Lees de ‘griepbrief’ van Klink en eerdere artikelen over het griepvirus op nrc.nl/binnenland