Kleine netbook houdt pc-markt overeind

Veel bedrijven bevroren de investeringen in nieuwe pc’s. Maar consumenten trekken zich niets aan van de crisis en blijven goedkope laptops kopen. Chipmaker Intel profiteert.

Gorden Graylish Kleine netbook houdt pc-markt overeind Marktleider Intel ziet snel herstel dankzij aanhoudende vraag naar goedkope minilaptops
Gorden Graylish Kleine netbook houdt pc-markt overeind Marktleider Intel ziet snel herstel dankzij aanhoudende vraag naar goedkope minilaptops

Voorspellen is een kunst. Voor de derde keer op rij moest het gerenommeerde onderzoeksbureau Gartner zijn verwachtingen voor de pc-markt bijstellen. In plaats van de verwachte krimp van 9,6 procent, nam de pc-markt in het afgelopen kwartaal met maar 5 procent af.

Het is de aanhoudende vraag naar netbooks, goedkope minilaptops, waardoor de pc-markt relatief weinig krimpt. Dat valt goed te zien aan de snelle opmars van Acer, de Taiwanese computermaker die profiteert van de netbookrage. Consumenten prefereren nu vooral goedkoop: om die reden verloor premiummerk Apple de plek van vierde computerverkoper in de Verenigde Staten, volgens cijfers van onderzoeksbureau IDC. Gartner denkt daar overigens anders over.

Tegelijkertijd houdt het bedrijfsleven de hand op de knip. Investeringen in nieuwe hardware zijn over de hele linie bevroren. Daarom ziet computermaker Dell, vooral afhankelijk van de verkoop van zakelijke systemen, zijn marktaandeel danig afnemen. Dell is inmiddels bijna ingehaald door Acer.

Het is al met al geen ongunstig klimaat voor chipfabrikant Intel. Dat zag na een paar moeizame kwartalen zijn omzet in de afgelopen drie maanden snel toenemen van 7,2 naar 8 miljard dollar. Het is de snelste kwartaalgroei sinds 1988. „En dat hebben we te danken aan de consument”, zegt Gordon Graylish, directeur van de Intel-afdelingen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Intel lijkt snel weer te herstellen van de eerste klap van de crisis.

„We merkten vorig jaar onmiddellijk dat bedrijven – de klanten van onze klanten – hun aankopen en investeringen meteen gereduceerd hebben. Ze reageerden heel erg snel op de economische omstandigheden. Inmiddels lijkt het effect van de crisis een beetje uitgewoed en hebben de meeste bedrijven beter zicht op hun investeringen. Ik verwacht dus verbetering in die markt. Tenslotte zijn uitgaven voor computers geen uitgaven die je graag wilt doen. Je hebt ze nodig voor de uitvoering van je werk en ze zijn een onderdeel van ons leven. En pc’s worden beter: nieuwe servers verbruiken minder energie en helpen je bij een efficiëntere bedrijfsvoering.”

Voor de goedkope netbooks levert Intel de Atom processor. Levert die wel genoeg marge op?

„Netbooks doen het fantastisch in de winkel en daardoor zijn de consumentenuitgaven in de afgelopen kwartalen overeind gebleven zijn. Er zijn meer netbooks verkocht dan iPhones, of Nintendo Wii’s. Het afgelopen kwartaal groeide onze omzet aan Atom processors en chipsets daardoor met 65 procent, tot 362 miljoen dollar. Het klopt dat het Atom platform voordeliger is, maar daar houden we bij het productieproces ook rekening mee. Onze marge is al omhoog gegaan van 40 naar 52 procent, en stijgt vermoedelijk nog naar 53 procent.”

Heeft het succes van de netbook geen effect op uw duurdere chips?

„De Atom chip is eigenlijk extra business voor ons. Het kannibaliseert amper op onze overige activiteiten, voor de servermarkt en high end pc’s. Het is meer een additionele markt. ”

Verwacht u dat de komst van Windows 7, in oktober, nog een positief effect heeft op de pc-markt?

„Vroeger zorgde een nieuw besturingssysteem van Microsoft voor een piek in de verkopen, maar tegenwoordig zijn leveranciers en winkeliers beter voorbereid. Er zijn nu allerlei soorten upgrades en vouchers waarmee dat effect verspreid wordt over het jaar.”

Als het gaat om rekensnelheid hoeven pc’s lang niet meer zo snel vervangen te worden .

„Vroeger kochten mensen om de drie jaar een nieuwe computer omdat de vorige niet meer toereikend was. Maar de vervangingssnelheid is eigenlijk geen doorslaggevende factor meer in de verkoop van computers. Computers dringen dieper in ons huishouden door. Vroeger had je een computer. Je koopt nu een extra pc, als een netbook, voor erbij. Het aantal computers per huishouden groeit daardoor. De gemiddelde levensduur van een computer is niet meer zo afhankelijk van de rekensnelheid van de processor. Maar wel van de toepassing: een laptop gaat vaak minder lang mee omdat je het apparaat veel onderweg gebruikt.

„ Innovatie zit ’m niet zozeer in de rekensnelheid maar in schaalverkleining en het gebruik van meerdere processorkernen. Daardoor hoeft de chip minder gekoeld te worden en gaat de batterij langer mee. Het zijn technieken die van pas komen in de nieuwe generatie ultradunne computers.”

Intel tekende onlangs een samenwerkingsverband met Nokia. Wat levert dat op?

„Het is vooral een intentieverklaring om op langere termijn samen te werken met een marktleider op mobiel gebied. We hebben geen concrete plannen om samen een nieuw apparaat op de markt te brengen.”

Intel investeerde in WiMax, een opvolger van 3G-netwerken. Maar u neemt nu 3G-techniek bij Nokia af.

„Ik heb nog steeds grote verwachtingen voor WiMax, dat bijvoorbeeld in Amsterdam al een superieure mobiele dataverbinding oplevert. WiMax komt er aan, maar ondertussen moeten we onze klanten wel de best mogelijke mobiele verbinding bieden. Dat is nu nog 3G – het heeft geen zin om daar een halszaak van te maken.”

Lees meer over netbooks op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink