Is het komedie of drama?

Rudo y Cursi Regie: Carlos Cuarón. Met: Gael García Bernal, Diego Luna. In: 12 bioscopen. Scene uit de film Rudo y Cursi (2009) Foto: A-Film
Rudo y Cursi Regie: Carlos Cuarón. Met: Gael García Bernal, Diego Luna. In: 12 bioscopen. Scene uit de film Rudo y Cursi (2009) Foto: A-Film A-Film

Rudo y Cursi

Regie: Carlos Cuarón. Met: Gael García Bernal, Diego Luna. In: 12 bioscopen.

* *

Carlos Cuarón schreef scripts voor broer Alfonso, die na zijn doorbraak Y tu mamá también onder meer het apocalyptische Children of Men maakte. Alfonso produceert nu Carlos’ regiedebuut Rudo y Cursi (Hard en Gemeen), dat de acteurs Gael García Bernal en Diego Luna uit die verrukkelijke roadmovie Y tu mamá también herenigt. En als Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth) en Alejandro Iñárritu (Babel) namens hun nieuwe filmbedrijf Cha Cha Cha ook nog over de schouder van Carlos meekijken, kan er toch weinig mislopen?

Helaas, Rudo y Cursi, een komisch drama over voetbal en broedertwist, mist de juiste toon, terwijl het simplistische scenario de acteurs te weinig kans biedt boven hun typetjes uit te stijgen: de onzekere, gesloten oudere broer versus de ijdele benjamin.

Talentscout Batuta ontdekt de broers Beto (hard, Diego Luna) en Tato (vulgair, Gael García Bernal) op een stoffig voetbalveld bij een bananenplantage en bezorgt hun contracten bij profclubs in Mexico-Stad. In de voice-over geeft de scout filosofisch commentaar op hun opkomst en ondergang. Aanvaller Tato ontpopt zich tot een luidruchtige shopaholic, keeper Beto tot coke snuivende gokverslaafde. Dat is meteen de makke: de broers lijken soms in twee aparte films te spelen. Bernal maakt er als de clown Tato een komedie van, Luna als binnenvetter Beto een drama. Elke chemie ontbreekt.

Jammer voor Carlos: broer Alfonso maakt betere films.

    • Coen van Zwol