IJsland stemt over toenadering tot EU

Na vijf dagen van hevige debatten stemt het IJslandse parlement naar verwachting vanavond over de vraag of IJsland start met toetredingsgesprekken tot de Europese Unie. Premier Johanna Sigurdardóttir is optimistisch, maar ze verwacht slechts een nipte overwinning.

Toetreding tot de EU was een van de belangrijkste thema’s in de verkiezingsstrijd in april, na de val van de vorige regering wegens de economische crisis en het omvallen van de IJslandse banken. De sociaal-democraten van Sigurdardóttir, een pro-Europese partij, behaalden een historische verkiezingsoverwinning, maar gingen een coalitie aan met het eurosceptische LinksGroen.

De debatten in het parlement werden flink doorkruist door parlementariërs die ontevreden zijn over de deals met Groot-Brittannië en Nederland over het terugbetalen van spaargelden bij IJslandse banken. Ook de bescherming van visserij en landbouw is een twistpunt. De oppositie beschuldigde de regering er woensdag van een document over de invloed op de landbouw na een eventuele toetreding achter te houden. Die studie werd gisteren alsnog vrijgegeven.