IASB : de nieuwe boekhoudregels moeten minder strak

Amsterdam. Banken en verzekeraars zullen in de nabije toekomst minder hoeven af te waarderen op hun beleggingen in aandelen en in complexe financiële producten. De internationale organisatie van boekhoudregels, International Accounting Standards Board (IASB), heeft voorstellen gedaan, waardoor het veel bekritiseerde waarderen op marktwaarde minder strak hoeft te worden toegepast. Door de zogeheten fair value-regels moesten de financiële instellingen in de kredietcrisis forse verliezen incasseren op hun portefeuilles, doordat de marktprijzen fors waren gedaald. Vanuit de financiële wereld is veel kritiek op deze regels gekomen, omdat financiële instellingen flinke afschrijvingen moesten doen op beleggingen die ze niet van plan waren te verkopen. En beleggers schrokken van de forse verliezen van de instellingen, waardoor hun eigen beurskoersen kelderden.