Geld Zaïrese dictator gaat toch naar familie

Rotterdam. De Zwitserse tegoeden van de Zaïrese dictator Mobutu Sese Seko gaan twaalf jaar na zijn dood alsnog naar zijn familie. De hoogste Zwitserse strafrechter bepaalde dat het geld van Mobutu, tot zijn dood in 1997 staatshoofd van Zaïre (het huidige Congo), niet langer bevroren mag blijven. De 5 miljoen euro gaan naar zijn nabestaanden. Zwitserland bevroor de tegoeden van Mobutu in 1997 op verzoek van het nieuwe bewind in Congo, dat stelde dat het geld illegaal verkregen was. De rechter heeft nu bepaald dat de termijn is verstreken waarbinnen Congo aanspraak kan maken op het geld. Mobutu kwam in 1965 aan de macht om die pas 32 jaar later weer kwijt te raken. In die tijd groeide hij uit tot de belichaming van een zichzelf verrijkende Afrikaanse president.