Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Fraude studenten vaak rechtvaardig

Studenten frauderen massaal, zo bleek vorige week uit een onderzoek van de sociale recherche. Voor zo’n 80 miljoen euro wordt de overheid jaarlijks opgelicht, zo wordt geschat. Studenten schrijven zich in op een adres waar ze niet blijken te wonen en ontvangen daardoor een uitwonende beurs. Deze beurs is hoger dan de thuiswonende beurs, zodat de studenten geld ontvangen dat hun niet toebehoort.

In veel gevallen is inschrijven op een vals adres echter minder verwerpelijk dan het op het eerste gezicht lijkt. Een groot deel van de fraudeurs is namelijk feitelijk uitwonend en zou dus eigenlijk recht hebben op een uitwonende beurs.

Veel studenten zijn wegens de kamernood gedwongen op een kamer te wonen waar ze zich niet mogen inschrijven bij de gemeente. Als ze in onderhuur zitten bijvoorbeeld. Om hoeveel studenten het gaat, weten we niet precies. Harde cijfers zijn helaas niet voorhanden. Maar, wees ervan verzekerd, onderhuur komt op grote schaal voor. Zo wordt bijvoorbeeld op de populaire website Kamernet specifiek bij een aangeboden kamer aangegeven of inschrijven bij de gemeente mogelijk is.

Als studenten geen andere kamer kunnen vinden, is onderhuur vaak de enige optie om geschikte woonruimte te vinden. Zij maken wel de kosten van een uitwonende student, maar hebben door het stelsel geen recht op de hogere beurs. Is het dan fraude wanneer iemand zich ergens anders inschrijft om aanspraak te maken op iets waar hij of zij eigenlijk recht op heeft?

Allereerst zou de overheid moeten zorgen voor meer legale, betaalbare kamers, zodat studenten legaal kunnen opeisen waar ze recht op hebben. Maar die situatie is niet snel gerealiseerd. Ondertussen zou de controle op de woonstatus van studenten moeten worden losgekoppeld van de gemeentelijke inschrijving. Er moet een rechtvaardigere manier zijn om vast te stellen of iemand uitwonend is.

Want momenteel is de ‘fraude’ onder studenten een symptoom van een studiefinancieringsstelsel dat uit de pas is gaan lopen met de realiteit. De problemen worden niet zomaar opgelost door het uitschrijven van boetes en het houden van tandenborstelcontroles onder studenten.