Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Frankrijk: gasflessen als wapen

Na de reeks ‘baasgijzelingen’ dit voorjaar trekken werknemers van noodlijdende Franse bedrijven nu op een andere spectaculaire manier aandacht. Werknemers op drie plaatsen hebben deze week gedreigd hun bedrijf op te blazen.

Maandag brachten de 366 werknemers van de fabrikant van auto- onderdelen New Fabris in Châtellerault, ten zuiden van Tours, gasflessen aan op het dak van hun fabriek, die in een faillissementsprocedure verkeert. Lege gasflessen, maar met een ultimatum. Wanneer op 31 juli geen 30.000 euro vertrekpremie per werknemer is toegezegd, zullen ze de fabriek opblazen, hebben ze verzekerd, met volle gasflessen. De vertrekpremie zou moeten worden opgebracht door Renault en PSA, de klanten van New Fabris.

Het dreigement leidde tot veel aandacht in de media: precies wat Franse werknemers nodig achten om moeizaam verlopende sociale onderhandelingen op gang te krijgen. Maar met zomaar een conflict haal je de pers niet meer, nu elke maand tientallen ontslagplannen worden aangekondigd.

De 683 met ontslag bedreigde werknemers van de Canadese telecomfabrikant Nortel, in de regio Parijs, herhaalden dinsdag de ‘stunt’ van hun collega’s bij New Fabris. Na tien dagen onopgemerkte staking zetten zij een paar gasflessen voor de deur. En zie: gistermiddag stond de kersverse minister van Industrie Estrosi op de stoep, met de belofte dat het bedrijf tot minstens 19 augustus blijft draaien. Estrosi kwam pas nadat het dreigement tot ontploffing was ingetrokken.

Nog dezelfde avond volgde dreigement nummer drie, bij onderdelenfabrikant JLG, een dochter van de Amerikaanse truckproducent Oshkosh, in de buurt van Bordeaux. De 160 werknemers dreigen machines op te blazen als hun 53 met ontslag bedreigde collega’s niet een vertrekpremie van, wederom, 30.000 euro krijgen.