Exxon gaat investeren in olie uit algen

Rotterdam. Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil investeert 600 miljoen dollar (425 miljoen euro) in de productie van biobrandstoffen uit algen. Het kiest daarmee dezelfde strategie als Shell. Van de 600 miljoen dollar die ExxonMobil de komende zes jaar wil investeren, is de helft bedoeld voor het Californische bedrijf Synthetic Genomics. Samen met Synthetic Genomics wil ExxonMobil specifieke soorten algen selecteren, en eventueel genetisch modificeren, om binnen tien jaar op commerciële schaal plantaardige oliën te kunnen produceren. De oliën worden door bestaande raffinaderijen verwerkt tot producten als benzine, diesel en chemicaliën. Bijkomend voordeel is dat algen naast zonlicht ook CO2 nodig hebben om te groeien, terwijl raffinaderijen juist veel CO2 uitstoten. ExxonMobil kan zo de uitstoot van het broeikasgas verlagen.