Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Oorlog

Even bijkomen

Even bijkomen Hotan. Een Oeigoer slaapt in de droge rivierbedding die langs de stad Hotan loopt, in de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang. De Oeigoeren zijn veelal islamitisch en van Turkse afkomst. Ze voelen zich bedreigd door de migratie van miljoenen Han-Chinezen naar hun gebied. De Oeigoeren klagen dat ze economisch worden achtergesteld ten opzichte van de Han-Chinezen en dat hun culturele en religieuze identiteit wordt bedreigd. Bij ongeregeldheden die 5 juli uitbraken tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen zijn ten minste 184 doden gevallen, meer dan 1.680 mensen raakten gewond. Eind vorige week stuurde de Chinese overheid ordetroepen naar het gebied. Ook is er een demonstratie- en samenscholingsverbod afgekondigd. Volgens de China Daily keerde de rust zondag weer terug in de regio, wel ontplofte er een olietank. Zaterdag bezocht Zhou Yonkang, de leider van de Chinese beveiliging, Hotan. Kijk op de nrcnext.nl/links voor echte Oeigoermuziek AP/ Elizabeth Dalziel A Uighur ethnic minority man sleeps in the dry bed of a river in the city of Hotan, Xinjiang province, China, Tuesday, July 14, 2009. Like Most cities in Xinjiang, Hotan remains on high alert as people try to follow their normal life routine. (AP Photo/Elizabeth Dalziel)
Even bijkomen Hotan. Een Oeigoer slaapt in de droge rivierbedding die langs de stad Hotan loopt, in de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang. De Oeigoeren zijn veelal islamitisch en van Turkse afkomst. Ze voelen zich bedreigd door de migratie van miljoenen Han-Chinezen naar hun gebied. De Oeigoeren klagen dat ze economisch worden achtergesteld ten opzichte van de Han-Chinezen en dat hun culturele en religieuze identiteit wordt bedreigd. Bij ongeregeldheden die 5 juli uitbraken tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen zijn ten minste 184 doden gevallen, meer dan 1.680 mensen raakten gewond. Eind vorige week stuurde de Chinese overheid ordetroepen naar het gebied. Ook is er een demonstratie- en samenscholingsverbod afgekondigd. Volgens de China Daily keerde de rust zondag weer terug in de regio, wel ontplofte er een olietank. Zaterdag bezocht Zhou Yonkang, de leider van de Chinese beveiliging, Hotan. Kijk op de nrcnext.nl/links voor echte Oeigoermuziek AP/ Elizabeth Dalziel A Uighur ethnic minority man sleeps in the dry bed of a river in the city of Hotan, Xinjiang province, China, Tuesday, July 14, 2009. Like Most cities in Xinjiang, Hotan remains on high alert as people try to follow their normal life routine. (AP Photo/Elizabeth Dalziel) AP

Een Oeigoer slaapt in de droge rivierbedding die langs de stad Hotan loopt, in de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang.

De Oeigoeren zijn veelal islamitisch en van Turkse afkomst. Ze voelen zich bedreigd door de migratie van miljoenen Han-Chinezen naar hun gebied. De Oeigoeren klagen dat ze economisch worden achtergesteld ten opzichte van de Han-Chinezen en dat hun culturele en religieuze identiteit wordt bedreigd. Bij ongeregeldheden die 5 juli uitbraken tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen zijn ten minste 184 doden gevallen, meer dan 1.680 mensen raakten gewond.

Eind vorige week stuurde de Chinese overheid ordetroepen naar het gebied. Ook is er een demonstratie- en samenscholingsverbod afgekondigd. Volgens de China Daily keerde de rust zondag weer terug in de regio, wel ontplofte er een olietank. Zaterdag bezocht Zhou Yonkang, de leider van de Chinese beveiliging, Hotan.

Kijk op de nrcnext.nl/links voor echte Oeigoermuziek