Economen in China: crisis is voorbij

Voor China is de mondiale economische crisis voorbij. Deze conclusie verbonden economen en analisten aan de groei van de Chinese economie in het tweede kwartaal van 2009 met 7,9 procent.

„Het dieptepunt lag in het laatste kwartaal van 2008. De economie is opgeveerd en de kracht van het herstel neemt alleen maar toe’’, zei Li Xiaochao, directeur van het Chinese bureau voor statistiek vandaag in Peking.

Chinese en westerse analisten vielen Li bij. Het stimuleringspakket dat de Chinese overheid in november 2008 in werking zette en de opdracht aan de commerciële staatsbanken de (lening)kranen wijd op te zetten, hebben hun effect niet gemist. Het kwartaalcijfer bevestigde wat verkopers van auto’s, motorfietsen, onroerend goed, vliegreizen en pc’s al wisten: de Chinese consument investeert en koopt als nooit tevoren.

„We zien steeds meer mensen shoppen en we zien ook de prijzen weer stijgen’’, aldus Li. In de grote steden stijgen de prijzen voor huizen en appartementen weer. In Shanghai worden iedere maand nieuwe records gebroken in de sector luxueuze appartementen. Hij wees verder op de toename van de productie met 10,7 procent en de investeringen met 33, 6 procent. Export en import zijn geslonken.

Volgens Li zal het officiële regeringsdoel – 8 procent in 2009 – gehaald worden ondanks het feit dat de groei in sommige delen van China achterblijft. Het zijn vooral de grote stedelijke agglomeraties aan de oostkust en de nieuwe steden in het westen (Chongqing, Chengdu en Urumqi) die fungeren als de motoren van de Chinese economie. De economie van Chongqing groeide in het tweede kwartaal met 13,4 procent.

De optimistische boodschap van staatsstatisticus Li werd overklast door analisten van Credit Suisse en Goldman Sachs. De grote zakenbanken en investeringshuizen in China (inclusief Hongkong) hebben naar aanleiding van de resultaten van het tweede kwartaal hun prognoses voor heel 2009 naar boven bijgesteld en wel van 7,8 naar 8,3 procent. Deze verwachting is gebaseerd op het feit dat de investeringen in nieuwe infrastructuur (wegen, luchthavens, spoorwegen) zichtbaar beginnen te worden.

De Aziatische beurzen gingen in reactie op het nieuws omhoog en onder analisten kwam een debat op gang over de vraag of en wanneer de Chinese autoriteiten op de rem gaan staan.