Dokters dagen Klink voor rechter

De medisch specialisten slepen minister Klink (Volksgezondheid, CDA) voor de rechter. Ze zijn woedend over de korting van 11 procent op de inkomens van specialisten die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gisteren in opdracht van Klink heeft vastgesteld.

De maatregel van de NZa en Klink komt na enorme overschrijdingen van de kosten voor specialisten sinds vorig jaar. Belangrijkste oorzaak is een fout in het declaratiesysteem voor specialisten bij de invoering van de vrije markt in de zorg. Daardoor gingen enkele groepen specialisten vele tientallen procenten meer verdienen, sommigen het dubbele.

Klink wil dat de specialisten dat geld teruggeven. De specialisten die te veel kregen, hoeven niet alles zelf terug te betalen: de helft van het tekort van 375 miljoen euro wordt verdeeld over alle specialisten. De groepen specialisten die te veel inkomen kregen, moeten wel samen 150 miljoen extra terug in inkomen.

De Orde van Medisch Specialisten vindt de korting „onacceptabel”. De specialisten vinden dat de kostenoverschrijding zwak is onderbouwd en wil beter onderzoek. Bovendien vindt de Orde het oneerlijk dat alle specialisten opdraaien voor de inkomensstijgingen van enkele groepen collega’s.

Vandaag vergadert de Orde van Medisch Specialisten over de NZa-maatregel. „Sowieso dagen we Klink voor de rechter”, aldus de woordvoerder van de Orde. Of dat een kort geding is of op een andere manier gebeurt, wordt waarschijnlijk vandaag duidelijk. Ook overwegen de specialisten sterk zich terug te trekken uit alle overlegorganen en commissies waarin Klink of zijn ambtenaren zitting hebben.

De Orde bekritiseert de NZa, die volgens haar „slaafs” de opdracht van Klink voor bezuinigingen uitvoert. „De NZa gedraagt zich als een uitvoeringsorgaan van minister Klink”, aldus de woordvoerder.

Een specialist in een niet-academisch ziekenhuis verdient behalve 139,50 euro nog enkele tientjes per uur. De korting gaat op 1 januari volgend jaar in.

    • Frits Baltesen