De waarde van een half jaar langer leven

19health.1_190.jpgAb Klink probeert de begroting van Volksgezondheid in te dammen. Ik vind niet dat hij artsen met financiële prikkels ertoe moet krijgen hem daarbij te helpen. Maar de keuzeproblemen waar hij en wij voor staan zijn groot en pijnlijk.

In het magazine van The New York Times (waaruit het plaatje links) stelt de bio-ethicus Peter Singer (Princeton University) de vragen onverbloemd. We moeten kiezen tussen dure behandelingen voor jonge en oude mensen, voor een experimentele kuur of een heleboel vertrouwde met middelmatig effect.

In de Verenigde Staten wordt één op de zes dollars uitgegeven aan gezondheidszorg. Maar 45 miljoen mensen zijn onverzekerd. Zij laten hun kwalen meestal sloffen tot zij met goed recht naar de Eerste Hulp van een ziekenhuis kunnen. Zelfs met kiespijn. Daar worden zij meestal wel geholpen, op kosten van de de anderen - goedkoper wordt het systeem er niet van.

A recent Commonwealth Fund study led by Cathy Schoen and Robin Osborn surveyed adults with chronic illness in Australia, Canada, France, Germany, the Netherlands, New Zealand, the United Kingdom and the United States. Far more Americans reported forgoing health care because of cost. More than half (54 percent) reported not filling a prescription, not visiting a doctor when sick or not getting recommended care. In comparison, in the United Kingdom the figure was 13 percent, and in the Netherlands, only 7 percent.

Singer stelt vast dat we in allerlei Westerse landen grote moeite hebben een prijskaartje te hangen aan het menselijk leven, of delen daar van.

Twenty years ago, the National Research Council, an arm of the National Academy of Sciences, examined a proposal for installing seat belts in all school buses. It estimated that doing so would save, on average, one life per year, at a cost of $40 million. After that, support for the proposal faded away. So why is it that those who accept that we put a price on life when it comes to consumer safety refuse to accept it when it comes to health care?

Singer, die eerder kritiek oogstte met zijn uiterst rationele redeneringen over de waarde van het gehandicapt menselijk leven, gaat ook in dit stuk tot de logische consequentie van zijn uitgangspunten. Resultaat: een medische verzekering voor iedereen, die vergoedt wat redelijk is en voldoende levensrendement oplevert. Maar dan ook het recht bij te verzekeren voor mensen en aandoeningen die buiten dit rentabiliteitscriterium vallen.

Kan dat laatste in Nederland? Sinds invoering van de Zorgverzekeringswet moet iedereen hetzelfde hemd aan. Bijkopen moet in het buitenland. Dat verklaart waarschijnlijk waarom Klink zo dwingend op zoek is naar geld.

    • Marc Chavannes