Cybercrimineel steeds slimmer

Een internetcrimineel kan met relatief weinig technische kennis tussen de 3.500 en ruim 7.000 euro per week verdienen. Dat blijkt uit het halfjaarverslag van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Cisco. Volgens Cisco wordt de manier waarop ‘cybercriminelen’ persoonlijke informatie van computers stelen steeds vernuftiger. Meestal wordt de internetgebruiker verleid om op een link te klikken die naar een site leidt die op de pc een programmaatje installeert. Die kwalijke software, malware, gaat vervolgens op zoek naar bankgegevens en creditcardnummers en stuurt ze door. De methode van verleiding volgt zowel de trends van internet als de technologische ontwikkelingen. Zo zijn netwerksites als Facebook en Twitter niet meer veilig voor cyberboeven, die profiteren van het open karakter van de sites.

Lees het rapport en een achtergrondartikel via nrc.nl/buitenland

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Cisco

In het bericht Cybercrimineel steeds slimmer (16 juli, pagina 3) wordt Cisco aangeduid als beveiligingsbedrijf. Cisco is een fabrikant van netwerkapparatuur.