Buurman M's kersenijs

Mijn buurman – hij praat regelmatig mee op het nextkookblog als buurman M – heeft kersen. Niet een mager boompje met een paar lullige takjes, maar een complete kersenboomgaard. Een maand geleden waren al die kersen tegelijkertijd rijp. En nu heeft mijn buurman dus kersenjam. Geen eenzaam enkel potje, maar een kelder vol.

Zalige kersenjam, mag ik wel zeggen. En van die zalige kersenjam maakt M dan weer zalig kersenijs. Zijn recept is vrij onorthodox, en niet geschikt voor zwangeren en andere salmonella-risicogroepen. Maar voor wie gevaarlijk leeft, kan ik het zeer aanbevelen. En voor wie niet zo’n fijne buurman heeft: met de kersenjam van Rigoni di Asiago, te koop bij natuurwinkels, wordt het ijs ook lekker.

Voor 4 personen:

2 eieren

175 gram suiker

150 ml melk

150 ml slagroom

250 gram kersenjam van goede kwaliteit

50 g pure chocolade, grof gehakt

een stuk of 20 kersen, ontpit en in stukjes

Klop de eieren met de suiker schuimig. Voeg de melk en slagroom toe en blijf nog een minuut kloppen. Meng de kersenjam door de vla. Laat het ijsmengsel in de koelkast door en door koud worden. Draai er ijs van volgens de instructies van je ijsmachine (of vries de ijsbasis in en mix hem elk half uur). Voeg op het laatst de gehakte chocola en kersenstukjes toe aan het draaiende ijs.

Post je favoriete zomerrecept op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke côte de boeuf op de bbq.

    • Janneke Vreugdenhil