Britse schrijvers boycotten scholen om pedo-regels

Een aantal bekende Britse auteurs en illustratoren van kinderboeken, waaronder Anthony Horowitz en Quentin Blake zullen komend schooljaar geen scholen meer bezoeken. Ze protesteren zo tegen een nieuwe regeling die hen verplicht zich in te schrijven in een database, die kinderen en andere kwetsbare personen moet beschermen tegen pedofielen. Dit zeggen ze vandaag in de Britse krant The Independent. De nieuwe wet bepaalt dat personen die met kinderen werken, betaald of vrijwillig, zich moeten aanmelden bij de veiligheidsautoriteit Independent Safeguarding Authority (ISA). Die kan op basis van de Vetting and Barring Scheme, zoals de regeling heet, mensen verbieden met kinderen te werken. De ISA gaat na bij politie en justitie of iemand overtredingen of misdrijven op het gebied van misbruik heeft gedaan. Om met kinderen te mogen werken moeten betrokken, ook de auteurs, zich inschrijven bij de ISA, dat kost ongeveer 75 euro. Schrijver Philip Pullman, bekend van de trilogie Het Gouden Kompas, zegt in de Engelse krant The Independent dat de regeling iedere vorm van gezond sociaal verkeer ondermijnt. ”Ik ga al twintig jaar naar scholen [...] het idee dat ik nu een bedreiging zou vormen vind ik bespottelijk en beledigend.”