Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met documentairemaker Jessica Villerius die acht jonge vrouwen portretteerde die aan anorexia lijden. Op Ned.3 wordt haar film Vel over probleem vanavond uitgezonden. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Tweede van drie reportages over de Utrechtse probleemwijk Zuilen-Oost. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Vandaag doet de rechter definitief uitspraak of baby Hendrikus bij zijn zwakbegaafde ouders mag blijven. Nova vraagt een reactie van de Raad van de Kinderbescherming. En een reportage vanuit de Franse stad Châtellerault bij Poitiers, waar arbeiders een failliete fabriek voor auto-onderdelen dreigen op te blazen. Zij eisen 30.000 euro per werknemer van Renault en Peugeot. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

The culture show. Cultureel magazine, tweede aflevering van drie, waarin Miranda Sawyer verslag doet van het Manchester International festival. Ze praat met zanger/componist Rufus Wainwright over zijn eerste opera Prima Donna en met de makers van de theaterproductie It Felt Like a Kiss: Adam Curtis en Damon Albarn. BBC2, 20.00-20.50u.

Thema: Anorexia. Thema-avond over de eetziekte anorexia nervosa. Met onder meer de documentaire Vel over probleem, waarin anorexiapatiënten vertellen hoe hun leven door (niet-)eten wordt beheerst. Daarna praat Yvon Jaspers in de studio met de documentairemaakster Jessica Villerius, die zelf aan anorexia leed, en enkele betrokkenen. Ned.3, 20.35-22.00u.

Mijn moeder. Reeks portretten over de bijzondere relatie tussen een moeder en een van haar kinderen. Vanavond Chris Roothooft, grootste fan van haar zoons Raf en Mich Walschaerts, die samen het cabaretduo Kommil Foo vormen. Canvas, 22.35-23.05u.

documentaire

VPRO’s Import: Dark side of the moon. Documentaire van William Karel over het thema: in hoeverre kun je de waarheid manipuleren met beelden? Aanleiding vormde een interview met de weduwe van Stanley Kubrick, waarin zij vertelde dat de Amerikaanse regering Kubrick ooit heeft gevraagd om in een studio beelden te maken van de eerste mens op de maan. Voor het geval er iets mis zou gaan met de echte landing. William Karel is in de plaats van Kubrick aan de slag gegaan en heeft een documentaire samengesteld uit archiefmateriaal, valse documentatie, interviews die uit hun context zijn getrokken of zijn bewerkt en interviews met acteurs en astronauten. Doel is de kijker te informeren en te vermaken, maar ook om hem te waarschuwen altijd met een kritische blik te blijven kijken. Ned.2, 23.35-0.35u.

amusement

De vloer op. Bekende acteurs improviseren op door Peter de Baan aangereikte spelsituaties rond actuele maatschappelijke dilemma’s. Vandaag onder andere over zinloos geweld en een medische misser. Ned.2, 21.30-22.00u.

Mad men. Vijfde deel van deze Amerikaanse serie over de wereld van de reclamejongens in het New York van de jaren zestig. Ned.2, 22.40-23.35u.

Ronde van Frankrijk

Tourjournaal. Nieuws en reportages uit de Ronde van Frankrijk en verslag van de vandaag verreden elfde etappe. Ned.1, 19.28-20.00u.

Studio Sportzomer ‘De Avondetappe’. Terugblik op de Tourdag met oud-wielrenner Johan Museeuw, en Rik Vanwalleghem, schrijver van een boek over Museeuw. Ned.1, 23.10-0.05u.

Tour morgen. Live-verslag van de twaalfde etappe over 200 kilometer, van Tonnere naar Vittel. Morgen Ned.1, 14.30-18.00u.

radio

Lunch! Gesprekken over mediahypes van het afgelopen jaar. Vandaag een uitzending rond Geert Wilders. Te gast o.a. Jos Heymans, parlementair verslaggever bij RTL Nieuws. Hij was erbij toen Wilders expres vergeefs naar Londen reisde om in het Britse parlement zijn film Fitna te laten zien. Radio 1, 12.15-13.00u.

Zomeravonden. Interviews met ‘culturele kopstukken’ afgewisseld met reportages en muziek. Vandaag: filosoof Hans Achterhuis. Al sinds de jaren 60 houdt Achterhuis een vinger aan de pols van de maatschappij. Hij heeft zich vooral verdiept in thema’s als straf, geweld en arbeid. Maarten Westerveen praat met Achterhuis over zijn carrière en zijn filosofie. Radio 6, 19.02-22.00u.