Vingerafdruk wellicht weg uit paspoort

Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) sluit niet uit dat op termijn de vingerafdrukken in paspoorten worden vervangen voor irisscans.

Dat zei hij gisteren na afloop van de eerste zittingsdag van het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties in Genève, waar hij vragen moest beantwoorden over de situatie in Nederland.

Vanuit dat VN-comité kwam kritiek op de nieuwe paspoortwet die onlangs in de Eerste Kamer werd aangenomen. Ook in Nederland waren politici en deskundigen kritisch. Zij vrezen dat de database met vingerafdrukken voor andere doeleinden wordt gebruikt, zoals opsporing en vervolging van criminelen. Dat was ook de voornaamste vraag waarop de Britse mensenrechtenadvocaat en hoogleraar rechten Nigel Rodley gisteren een antwoord wilde hebben. „Het schijnt namelijk erg makkelijk te zijn om zulke data kwijt te raken”, voegde hij daar aan toe. „Daar weet mijn land alles van.” Zo raakten in 2007 twee cd’s van de belastingdienst met gegevens van 25 miljoen Britten zoek.

Met een irisscan zouden de vingerafdrukken niet meer nodig zijn in het paspoort. Aangezien bijvoorbeeld een inbreker wel zijn vingerafdruk maar niet zijn iris kan achterlaten, is de database niet geschikt voor de politie.

Ook kwam er vanuit het comité kritiek op het Nederlandse euthanasiebeleid. De Amerikaanse hoogleraar rechten Ruth Wedgwood zette vraagtekens bij het „grote aantal gevallen” van actieve levensbeëindiging. In 2008 kwamen bij de toetsingscommissie meer dan 2.300 meldingen binnen. Wedgwood betwijfelt of bejaarden en dementerenden voldoende bescherming krijgen en of zij niet tegen hun wil euthanasie plegen. Zij wil dat alle euthanasie-aanvragen vooraf door een rechter worden beoordeeld. Want, zei de Amerikaanse, bij euthanasie geldt hetzelfde als bij de doodstraf:„Once it’s done, it’s done.”

Volgens Hirsch Ballin, die vandaag verder zou gaan met de beantwoording van de vragen van het comité, is er geen sprake van „steeds meer gevallen van euthanasie”. Er zijn nu alleen minder ongemelde gevallen, benadrukte de minister. „De meldingsplicht wordt beter nageleefd.”

    • Barbara Rijlaarsdam