Veteranen: Israël trad ongeremd op in Gaza

Israëlische militairen maakten tijdens het drie weken durende offensief in de Gazastrook, een half jaar geleden, nauwelijks onderscheid tussen burgers en strijders, waardoor veel Palestijnse burgers om het leven zijn gekomen. Het Israëlische leger gebruikte ook Palestijnse burgers als menselijk schild en schoot op huizen met wittefosforgranaten, die zware brandwonden veroorzaken.

Dat zegt de Israëlische organisatie van ex-militairen Breaking the Silence op basis van de getuigenissen van zesentwintig veteranen van de Gaza-oorlog. De getuigenissen, die zijn geanonimiseerd om vervolging te voorkomen.

Uit de verhalen van de reservisten en beroepsmilitairen komt naar voren dat legerofficieren geen schietinstructies gaven, maar opriepen te schieten op alles wat bewoog. „Dit was in essentie onze instructie”, zegt getuige ‘nummer negen’. „Schiet als jij dat wil. Zie je iemand, ben je bang: schieten.”

Tijdens de oorlog in de Gazastrook vielen volgens de Verenigde Naties meer dan 1.300 doden, meest burgers. Er vielen dertien Israëlische doden. Israël zei een einde te willen maken aan raketbeschietingen door Hamas.

Volgens Yehuda Shaul, oprichter van Breaking the Silence, laten de getuigenissen zien dat de oorlog in de Gazastrook „totaal anders” is dan voorgaande oorlogen van Israël. „De mate van verwoesting is vele malen erger. Alles is een legitiem doelwit.”

Het Israëlische leger zegt dat de getuigenissen grotendeels gebaseerd zijn op geruchten en verhalen van horen zeggen. De verhalen zijn volgens een woordvoerder vrijwel oncontroleerbaar.

Getuigenissen: pagina 5