Veel sfeer van het zuiden

In the electric mist Regie:Bertrand Tavernier. Met Tommy Lee Jones, John Goodman, Peter Sarsgaard. In: 11 bioscopen.***

Wie anders dan Tommy Lee Jones had Dave Robicheaux moeten spelen, de paranoïde, alcoholistische, stoere politieman uit In the electric mist? Als hij er niet was geweest, was deze Amerikaanse regie van de Franse regieveteraan Bertrand Tavernier ongetwijfeld weggezakt in de zompige bodem van het zuidelijke Amerikaanse drasland waar de film (naar een misdaadthriller van James Lee Burke) zich afspeelt.

Plaats van handeling is een klein dorpje in de buurt van New Orleans waar een lijk wordt gevonden (zo begint het meestal), waar een filmcrew is neergestreken en waar de lokale maffiabaas John Goodman de dienst uitmaakt. Binnen de kortste keren is iedereen ergens van verdacht en de greep op de werkelijkheid verder kwijtgeraakt. Voor veel filmmakers was dat genoeg geweest. Voor Tavernier moesten er ook nog wat geesten van de Amerikaanse Burgeroorlog in de nasleep van de Orkaan Katrina.

Met In the electric mist keert Tavernier terug naar een landschap dat hij eerder filmde in Mississippi Blues: het land van William Faulk-ner, de bayous en zwarte magie. Aan sfeer is In the electric mist dan ook geen tekort, wel aan interne logica.

In Europa draait nu de langere, ‘director’s cut’ van de film die dit voorjaar in een – op last van de producent ingekorte versie – in Amerika direct naar dvd ging. Maar zoals vaker met films waaraan te lang is gerommeld, verdient geen van beide de voorkeur.

    • Dana Linssen