Uitzending Gemist nu ook op de iPhone

Na de introductie van mobiele versies voor Windows Mobile en Symbian heeft de publieke omroep ook een programma ontworpen waarmee je Uitzending Gemist op een iPhone kunt bekijken. NRC kon alvast even spelen met de release candidate  van ‘Gemist’, dat een dezer dagen gratis in de App Store te vinden moet zijn. In Gemist vind

Beginscherm Gemist

Beginscherm GemistBeginscherm Gemist

Na de introductie van mobiele versies voor Windows Mobile en Symbian heeft de publieke omroep ook een programma ontworpen waarmee je Uitzending Gemist op een iPhone kunt bekijken. NRC kon alvast even spelen met de release candidate  van ‘Gemist’, dat een dezer dagen gratis in de App Store te vinden moet zijn.

In Gemist vind je hetzelfde aanbod als op uitzendinggemist.nl en NPO belooft dat programma’s vrijwel meteen na de uitzending in de applicatie te vinden zijn. Daar blijven ze maximaal 8 dagen in het archief staan.

Via wifi (zoals gebruikt in het korte filmpje hieronder) kijk je naar een 500 kbit/s verbinding - dezelfde kwaliteit als op omroep.nl. Via het 3G-netwerk schakelt Gemist naar terug naar 200 kbit/s. Kijken vanuit het buitenland mag niet: Gemist mag vanwege de tv-rechten alleen binnen Nederland bekeken worden en controleert daarom op het gebruikte ip-adres.

Vergeleken met de Symbian-versie is de iPhone-app makkelijker te bedienen en te doorzoeken. Filmpjes laden duurt even, ook op een iPhone 3GS met wifi, maar het afspelen gaat vervolgens zonder onderbrekingen. Standaard staan de nieuwste items op de openingspagina, gevolgd door een voorkeuze van de populairste programma’s en een overzicht op titel. Er zijn in deze versie 1.0 geen categorieën voor programma’s, genres of omroepen.

Wie zelf wil ervaren hoe Gemist er op een iPhone uitziet: download  de bestaande applicatie Tros Gemist. Het is  van dezelfde maker. Alleen kan Tros Gemist iets extra’s, namelijk tv- en radiouitzendingen bewaren voor offline gebruik. Die functie ontbreekt in Gemist.

    • Marc Hijink