Twee bloggers vast in Azerbajdzjan

De arrestatie van twee Azerbajdzjaanse bloggers vorige week in Baku heeft tot diplomatieke spanningen geleid tussen het Kaukasische land en een aantal andere landen. De Amerikaanse en Duitse ambassades in Azerbajdzjan hebben kritiek geuit op de arrestatie van de bloggers, die bekendstaan om hun, vaak satirische, kritiek op de autoriteiten. De regering van president Alijev beschuldigde daarop gisteren Washington en Berlijn van inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

„Wij roepen de diplomatieke vertegenwoordigers van bepaalde landen in Azerbajdzjan op hun bemoeienis te staken met interne aangelegenheden [van Azerbajdzjan, red.]”, aldus een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren. „Zij gaan daarmee hun boekje te buiten.”

De bloggers en oppositieactivisten Emin Milli en Adnan Hadzjizade voeren onder meer op de netwerksite Facebook, op soms ludieke wijze, campagne tegen de autoriteiten. Op een filmpje is Hadzjizade te zien in ezelspak als hij journalisten uitlegt wat een geweldig leven hem te wachten staat in Azerbajdzjan. Het was een verkapte beschuldiging aan het adres van de regering, die tegen hoge prijzen ezels importeert uit het buitenland. De blog van Milli is inmiddels afgesloten.

Emin en Hadzjizade werden op 9 juli gearresteerd op verdenking van „hooliganisme”. De avond ervoor waren ze in een café slaags geraakt met twee mannen. Volgens de autoriteiten waren Milli en Hadzjizade dronken en wilde de twee mannen „de orde herstellen”. Een rechtbank bepaalde later tijdens een besloten proces dat de bloggers twee maanden in hechtenis blijven, in afwachting van een onderzoek. Milli en Hadzjizade zeggen dat de twee mannen hen zomaar aanvielen.

Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat onder president Alijev de democratie in Azerbajdzjan steeds meer beknot wordt. De organisatie Journalisten zonder Grenzen noemt Alijev een „vijand van de vrije pers”. (Reuters, AP)