Turner werd al extra getest

Extra controles hebben drie jaar geleden niet aangetoond dat Yuri van Gelder destijds cocaïne gebruikte. De turnbond (KNGU) werd in 2006 geconfronteerd met geruchten en verzocht de Nederlandse Dopingautoriteit Van Gelder vaker voor een test op te roepen. Maandag werd bekend dat hij bij een dopingcontrole voor de NK in juni positief was bevonden op cocaïne.

Frans Koffrie, destijds voorzitter van de turnbond, zei in december 2006 tegen de Volkskrant: „Ik heb in mei na de eerste verdachtmakingen een brief geschreven aan de Dopingautoriteit om Yuri op te roepen. Zonder op de geruchten in te gaan, zonder die geruchten voor waar aan te nemen, leek het ons verstandig het zekere voor het onzekere te nemen en een extra controle aan te vragen.”

Van Gelder zei maandag tijdens de persconferentie op het nationale sportcentrum Papendal „geen idee te hebben hoe vaak hij is gecontroleerd.” Hij zei ook buiten wedstrijdverband te zijn getest. Daarmee hoeft cocaïnegebruik niet bewezen te worden, omdat het middel alleen in competitieverband verboden is. De Dopingautoriteit test out-of-competition-controles niet op cocaïne. Directeur Herman Ram: „Dat heeft geen zin. Nee, we krijgen ook niet te horen of er bijvoorbeeld cocaïne is aangetroffen.”

Het kan nog maanden duren voordat Van Gelder weet waar hij aan toe is. De tuchtcommissie van de turnbond moet een uitspraak gaan doen over de vraag welke straf de ringenspecialist krijgt. Van Gelder is in afwachting van die uitspraak voorlopig geschorst.

Volgens Jaap Wals, directeur van het bondsbureau, moeten allerlei formaliteiten worden afgerond voordat de tuchtcommissie aan de slag kan. „Van Gelder moet bijvoorbeeld formeel aan de Dopingautoriteit laten weten dat hij afziet van een contra-expertise. Pas daarna kan de Dopingautoriteit alle papieren op orde brengen en indienen bij de KNGU. Wij moeten die doorsluizen naar de tuchtcommissie. Reglementair hebben wij daar zes weken de tijd voor. De tuchtcommissie heeft vervolgens maximaal drie maanden de tijd.” Van Gelder kan maximaal twee jaar worden geschorst.