Steinbacher klinkt breed en natuurlijk

Klassiek Robeco Zomerconcert: Orchestre de la Suisse Romande o.l.v. Marek Janowski m.m.v. Arabella Steinbacher (viool). Werken van Mozart en Bruckner. Gehoord: 14/7 Concertgebouw, Amsterdam. Radio 4: 15/7, 13 uur.***

Toen ze drie was, wist ze het. Arabella Steinbacher (1981), dochter van musici, werd tot de viool geroepen en behoort nu tot de opvallendste violistes van de nieuwe generatie (waar blijft toch de jongste generatie écht opvallende mannelijke vioolsolisten?).

Steinbachers stijl is op een natuurlijke manier muzikaal; in haar brede toon klinken helderheid en elegantie door, haar visie op Mozarts Vioolconcert in G (kv216) was gisteravond in het samenspel met het Orchestre de la Suisse Romande in kamerformaat bewegelijk, aanstekelijk en subtiel; soms in korte wederzijdse plaagstootjes, soms gezamenlijk dreunend in volkse bourdonpassages. Alleen soms, in een detonerend fel uitgestreken nootje, vermoedde je dat het temperament van bij voorbeeld Ravels Tzigane, dat Steinbacher vanavond speelt, haar nog iets beter ligt.

Voor het Orchestre de la Suisse Romande is Marek Janowski (70), chef sinds vier jaar, een goede match. Naast een wat schelle kopersectie zijn vooral de Zwitserse strijkers opvallend goed: mid-Europees warm en homogeen. Jammer dat Janowski in Bruckners Vijfde symfonie de akoestiek nog niet helemaal aanvoelde. Beoogde fluisterstemmen zetten soms een wat te monumentale keel op, waardoor Bruckners breed opgebouwde climaxopbouw uiteindelijk iets aan contrastwerking tekort kwam. Jammer, want in de detaillering van de thema’s demonstreerde Janowski gevoel voor Bruckners breedte, monumentaliteit en religieus besef.

Vanavond speelt Orchestre de la Suisse Romande o.a. Ravel, Chausson en Saint-Saëns.

    • Mischa Spel