Sphinx sluit fabriek

De website van Sphinx pronkt nog met het 175-jarig bestaan van de fabrikant van wc-potten, wasbakken en badkuipen, maar toch komt er binnenkort een eind aan het bestaan van de fabriek in Maastricht. Sphinx hevelt de productie over naar Zweden. FNV Bondgenoten vreest ontslag voor ruim 100 werknemers. De marketingafdeling en mogelijk een magazijn blijven wel in Maastricht.

Samen met papierfabriek Sappi en de steengroeve van ENCI vormde Sphinx decennialang het industriële hart van Maastricht. Wethouder Jacobs (Economie, PvdA) noemt het vertrek wrang. In 2007 verhuisde Sphinx van de binnenstad naar een nieuwe fabriek. De gemeente investeerde toen 45 miljoen euro in de locatie en een sociaal plan. Bij die reorganisatie gingen driehonderd banen verloren. Volgens Sphinx is de nieuwe fabriek toch niet rendabel.

Sphinx werd in 1999 overgenomen door de Finse branchegenoot Sanitec, dat weer in handen is van EQT, een private-equityfirma die voornamenlijk in Scandinavië investeert.