'Rafa' doorbreekt stilte

Op zijn website wordt het als groot nieuws aangekondigd: Rafa hervat maandag de training en gaat volgende maand zijn titel verdedigen bij het masterstoernooi in Montreal. De Spaanse tennisser bezocht gisteren een ziekenhuis in Barcelona en herstelt naar eigen zeggen voorspoedig van de peesontsteking in zijn knieën. „Ik zie er erg naar uit om dat te doen wat ik het liefst doe: tennissen”, zei hij op zijn website.

Nadal kwakkelt sinds Roland Garros met zijn knieën. Hij werd als titelverdediger in de vierde ronde van het graveltoernooi verrassend uitgeschakeld door Robin Söderling. Aanvankelijk zag het er naar uit dat Rafa op tijd hersteld zou zijn om zijn titel op Wimbledon te verdedigen, maar na wat teleurstellende oefenpartijtjes in Londen zag hij daar op het laatste moment van af.

Sindsdien was het een beetje stil rond de man die Roger Federer vorig jaar afloste als ranglijstaanvoerder. Op Wimbledon ging alle aandacht uit naar zijn Zwitserse rivaal, die geschiedenis schreef met zijn vijftiende grandslamtitel – een prestatie die Fed Express vorige week de nummer-1-positie opleverde. Nadal stond weer in zijn schaduw. De orde leek als het ware hersteld.

Het spaarzame nieuws dat in die periode de media haalde, was dat de tennisser uit Mallorca in de put zat omdat zijn ouders op het punt van een scheiding stonden. Sebastian and Ana Maria zouden al een tijdje apart wonen en hun 23-jarige zoon deed er alles aan om de twee te herenigen. Tevergeefs.

Op zijn website gaat Nadal niet in op de geruchten over zijn privéleven. Of het moet zijn constatering zijn dat „mensen soms te veel praten”.