Pensioenfondsen starten rechtszaak VS

Door een onzer redacteuren

Rotterdam.Vier pensioenfondsen hebben samen zeker 100 miljoen euro verloren in het bankroet van de zakenbank Lehman vorig jaar. Een deel van het geld bleek buiten hun weten bij Lehman gestald.Twee van de fondsen, het pensioenfonds van apotheekketen en groothandel OPG en het Nederlandse pensioenfonds van Yara, een Noors chemisch bedrijf, zijn inmiddels in Boston een rechtszaak begonnen tegen hun Amerikaanse vermogensbeheerder State Street. Zij houden State Street verantwoordelijk voor het verlies. Het OPG-fonds schat zijn mogelijke verlies op 47 miljoen euro, het Yara fonds op 18 miljoen euro. Het Pensioenfonds Medewerkers Apotheken houdt rekening met 34 miljoen euro verlies, praat daarover met State Street, maar werkt ook aan een dagvaarding.