Opinie

    • Paul Luttikhuis

Name and shame vuile bedrijven

Minister van Energie en Klimaat in een hybride dubbeldekker (Foto AFP)

Minister van Energie en Klimaat in een hybride dubbeldekker (Foto AFP)Minister van Energie en Klimaat in een hybride dubbeldekker (Foto AFP)

Britten hebben een naam hoog te houden als het gaat om ‘name and shame’. Boulevardbladen zijn er groot mee geworden. En nu gaat de overheid de strategie toepassen door bedrijven met slechte klimaatprestaties aan de schandpaal te nagelen. De regering gaat een lijst publiceren van de prestaties binnen het zogeheten Carbon Reduction Commitment.

Het CRC, zojuist goedgekeurd door de Europese Commissie, verplicht bedrijven deel te nemen aan een vorm van emissiehandel. De regering doet haar best om uit te leggen dat er miljoenen mee te verdienen zijn. Maar kennelijk is de overheid er niet gerust op dat bedrijven dat ook geloven en de lijst moet de twijfelaars over de streep trekken. Want wie wil er graag als grootste vervuiler onderaan een lijst prijken? Er zijn al bedrijven die hun diensten aanbieden.

De Britse regering komt dezer dagen met een zeer ambitieus klimaatprogramma. De minister van Financiën heeft al gezegd dat overschrijding van de ‘klimaatbegroting‘ net zozeer uit den boze is als overschrijding van de financiële begroting. Maar nu de optelsom is gemaakt, blijkt de CO2 begroting niet gemakkelijk op orde te brengen.

Dat leidt tot allerlei onprettige mededelingen. Zo heeft minister Miliband al laten weten dat energieprijzen (mede door de CRC) vrijwel zeker zullen stijgen. Ook op de belofte om alle uitstoot in eigen land te verdienen lijkt de regering nu terug te komen. Projecten in het buitenland worden inmiddels gezien als een soort ‘verzekeringspremie’ voor als de doelstelling niet wordt gehaald.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis