Nachtmerrie voor negen regionale dagbladen

Een nachtmerrie voor krantenmakers. Zeven regionale kranten van uitgever Wegener plus twee samenwerkende kranten in Limburg hebben vandaag een noodeditie moeten uitbrengen na een computercrash. Eén miljoen exemplaren, de gezamenlijke oplage, bevatten geen of nauwelijks regionaal nieuws.

Gisteravond omstreeks half negen bleken de redacties geen krant te kunnen maken. „We konden niet meer bij onze kopij”, vertelt hoofdredacteur Kees Pijnappels van De Gelderlander, een van de getroffen kranten. Reeds geschreven artikelen konden niet „uit het systeem” worden gehaald om op de pagina’s te worden gezet.

Volgens de woordvoerder van Wegener beschikt de uitgever wel over een „schaduwsysteem”, maar zou het te lang duren om over te schakelen zonder grote vertraging bij het drukken en bezorgen van de kranten. Op de redactie van De Gelderlander is vervolgens een groep krantenmakers bijeengekomen om alle nog beschikbare kopij, vooral buitenlands en algemeen binnenlands nieuws, voor de negen kranten in deze noodeditie te verwerken.