Mogelijk toch gevangenen Guantánamo

Premier Balkenende heeft gisteren na een bezoek aan de Amerikaanse president Obama de mogelijkheid opengelaten dat Nederland gedetineerden zal opnemen uit de gevangenis op Guantánamo Bay.

Nederland heeft tot nu toe steeds gezegd dat dat niet aan de orde is. De premier zei gisteren tegen journalisten: „Wanneer het sluiten van Guantánamo vastzit op enkele mensen, dan wil ik bezien wat de mogelijkheden zijn.” Hij sprak over „meedenken over het vinden van de oplossing” en „het nemen van onze internationale verantwoordelijkheid”. Obama had kort ervoor opgeroepen mee te werken aan een oplossing.

Later ontstond verwarring over Balkenendes uitspraken. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA), ook in Washington, zei dat de uitspraken niet sloegen op overname van gedetineerden uit de omstreden terreurgevangenis. Volgens hem heeft Balkenende de algemene toezegging gedaan dat Nederland wil meewerken aan een oplossing. Dat kan ook gaan over internationale bemiddeling of hulp bij berechting van verdachten. „Er is niet gesproken over overname van gevangenen.”

De sluiting van de gevangenis ligt in Washington en Den Haag gevoelig. Obama heeft beloofd het gevangenkamp voor terrorismeverdachten uiterlijk januari 2010 te sluiten. In Washington groeit de scepsis of hij zijn belofte kan waarmaken.

Obama had al voor zijn aantreden als president zijn hoop op Europese landen gevestigd, waaronder Nederland, voor de opvang van terreurgevangenen. Er zitten nog een kleine 150 terreurverdachten vast. De regering-Obama wil er vijftig naar Europa overbrengen. Het zou gaan om mensen die vrijgelaten kunnen worden. Zes Europese landen hebben toegezegd dat ze gevangenen willen opnemen.

Obama nodigde Nederland uit voor de volgende top van de G20, in september in Pittsburgh. Nederland mocht onlangs ook bij de G20 in Londen aanschuiven.

Obama: pagina 3

Amerikaanse reacties op het bezoek via nrc.nl/obama