Mobutu-geld toch naar familie

De Zwitserse tegoeden van de Zaïrese dictator Mobutu Sese Seko gaan twaalf jaar na zijn dood alsnog naar zijn familie.

De hoogste Zwitserse strafrechter bepaalde gisteren dat het geld van Mobutu, tot in zijn sterfjaar 1997 staatshoofd van Zaïre (het huidige Congo), niet langer bevroren mag blijven. De circa 7,7 miljoen Zwitserse francs (5 miljoen euro) gaan nu naar zijn nabestaanden.

Zwitserland bevroor de tegoeden van Mobutu in 1997 op verzoek van het nieuwe bewind in Congo, dat stelde dat het geld illegaal verkregen was. In april van dit jaar besliste de Zwitserse regering om het geld verder te blokkeren tot 31 oktober, in afwachting van een uitspraak van het federaal strafrechtelijk tribunaal. Dat heeft nu bepaald dat de termijn is verstreken waarbinnen Congo aanspraak kan maken op het geld.

Mobutu kwam in 1965 aan de macht om die pas 32 jaar later weer kwijt te raken. In de tussenliggende decennia groeide Mobutu, bijgenaamd ‘het luipaard uit de Evenaarsprovincie’, uit tot de belichaming van een zichzelf verrijkende Afrikaanse president. Mobutu, die de naam ‘Congo’ in 1971 veranderde in ‘Zaïre’, was berucht om zijn extreem luxueuze, op massale corruptie gebaseerde levensstijl, terwijl zijn bevolking in grote armoede leefde.

Mobutu werd in 1997 verdreven door Laurent Kabila, de in 2001 overleden vader van de huidige Congolese president Joseph Kabila. Mobutu overleed in 1997 als balling in Marokko.