Militanten in Nigeria 'staken vuur'

De voornaamste militantenbeweging in de Nigeriaanse Nigerdelta heeft vandaag een zestig dagen durend staakt-het-vuren afgekondigd. De Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND), die sinds 2006 aanvallen uitvoert op de olie-industrie, zegt bereid te zijn tot een dialoog met de Nigeriaanse regering. MEND zegt te strijden voor een eerlijker verdeling van de opbrengsten uit de olie-industrie, maar de regering doet de beweging doorgaans af als criminelen.

De verklaring van MEND komt twee dagen na de vrijlating van Henry Okah, een leider van MEND die meer dan een jaar gevangen heeft gezeten op beschuldiging van onder meer verraad. Okah werd maandag vrijgelaten nadat hij een amnestieaanbod had geaccepteerd. De regering van president Umaru Yar’Adua stelde drie weken geleden amnestie in het vooruitzicht voor militanten die de wapens neerleggen, in een poging het geweld in de Nigerdelta te beëindigen.

Het staakt-het-vuren van MEND komt gedeeltelijk als een verrassing, aangezien de beweging aanvankelijk had verklaard dat een vrijlating van Okah geen einde zou maken aan de aanvallen op olie-installaties. Strijders van MEND vielen in de nacht van zondag op maandag, toen al bekend was dat Okah zou vrijkomen, een olie-installatie bij Lagos aan. Daarbij vielen vijf doden. (Reuters, AP)