Meer winst voor Goldman Sachs dan verwacht

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft het afgelopen kwartaal meer winst gemaakt dan verwacht en zet miljarden opzij om aan het einde van het jaar uit te keren aan werknemers.

Het bedrijf maakte de afgelopen drie maanden 2,7 miljard dollar winst. Daarmee lijkt Goldman Sachs als geen ander de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie te boven te komen. De winst is eenderde hoger dan in het voorgaande kwartaal.

Vorige maand betaalde de bank nog 10 miljard dollar aan noodkredieten terug aan de Amerikaanse overheid. De regering-Bush had Amerika’s grootste banken gedwongen dit geld aan te nemen om de stabiliteit op de wereldwijde financiële markten te herstellen. Inmiddels zijn drie van Goldmans concurrenten verdwenen – Bear Stearns, Lehman Brothers en Merrill Lynch – en staat er nog een andere bank, CIT, op omvallen.

„Ook al blijven de financiële markten fragiel en erkennen wij de moeilijkheden in de reële economie, onze cijfers over het tweede kwartaal laten een combinatie zien van betere marktomstandigheden en een veelzijdig klantenbestand zien”, zegt Goldman Sachs’ bestuursvoorzitter Lloyd Blankfein.

De bank heeft de eerste helft van dit jaar 11,4 miljard dollar opzij gezet voor salarissen en bonussen van de 29.400 werknemers. Voor alle werknemers, inclusief lager personeel als secretaresses, komt dat neer op gemiddeld 386.400 dollar. De bedragen zijn vergelijkbaar met die van twee jaar geleden toen het nog relatief goed ging op Wall Street. Bij Goldman Sachs zijn sindsdien 5.500 werknemers ontslagen of vertrokken.

Goldman Sachs zegt dat de winst te danken is aan de in turbulente markten genomen risico’s in de handel in aandelen en valuta. Volgens critici bestaat er echter een verband tussen de miljarden aan noodleningen van de overheid en andere, nog steeds binnenkomende financiële steun uit Washington.

„Er is minder concurrentie overgebleven”, geeft financieel bestuurder David Viniar als verklaring. Hij zegt dat hij de kritiek kent. „Die zien wij ook. En dat vinden we maar niks. Wij verrichten goed werk. We helpen de economie er bovenop te komen.”

Nieuws over de cijfers van andere Amerikaanse banken via nrc.nl/economie