Litouwen krijgt 'homofobe wet'

Het Litouwse parlement heeft gisteren ingestemd met een wet die moet verhinderen dat kinderen in aanraking komen met informatie over homoseksualiteit. Amnesty International noemt het document „zeer homofoob” en „een grote stap terug”.

De wet stuitte eerder op een veto van president Valdas Adamkus, maar 87 parlementariërs maakten dat gisteren ongedaan. Zes stemden tegen de wet, 48 onthielden zich van stemming of waren afwezig. Adamkus is deze week opgevolgd door voormalig eurocommissaris Dalia Grybauskaite. Volgens de Litouwse grondwet moet zij de wet binnen drie dagen ondertekenen. De nieuwe president heeft zich tot nu toe onthouden van commentaar, maar een van haar medewerkers liet op een website weten dat Grybauskaite „met tegenzin” zal tekenen.

De wet keert zich in brede zin tegen de verspreiding van informatie die „de intellectuele of morele ontwikkeling” van minderjarigen kan schaden, waaronder materiaal dat „aanmoedigt tot homoseksuele, biseksuele of polygame relaties”.

Verder moeten kinderen volgens de wet worden beschermd tegen gewelddadig beeldmateriaal. Materiaal dat paranormale fenomenen en hypnose geloofwaardig probeert te maken, mag ook niet meer, evenmin als informatie die slechte eetgewoonten bevordert.

Naleving van de wet wordt gecontroleerd door een speciale ‘ethische staatscommissie’, die zal moeten bepalen of achter de verspreiding van bepaalde informatie een wetenschappelijk, artistiek of publiek belang schuilgaat. Volgens sommige critici is de wet zo vaag geformuleerd dat uitvoering vrijwel onmogelijk is.

Maar activisten voor homo- en mensenrechten zien het document als een opmaat naar geïnstitutionaliseerde homofobie. De rechtse partij Orde en Recht (TT), een van de initiatiefnemers van de wet, wil homoseksualiteit in het katholieke Litouwen volledig verbieden.