Korte Nederlandse film op bioscooptoer

NPS Kort! 2008. Afwisselend in 14 bioscopen. Info: cinema.nl/nps-kort****

Wat als de mens verwant was geweest aan de gorilla in plaats van aan de chimpansee? Dat had de wereld van N. opgeleverd, een zilverrug die paranoïde door de vitrages loert om rivalen uit de buurt van zijn kwetterende harem te houden. N. houdt zijn jeugdige belagers op afstand met straatstenen en zakmes, tot een jong mannetje hem verrast. Hij moet zich neerleggen bij een levensavond zonder lust of stress.

De Laatste Dag van Saskia Diesing is een fraai absurd uitstapje in NPS Kort! 2008, een compilatie van tien films van maximaal tien minuten die het Filmfonds, Stimuleringsfonds en CoBO-fonds jaarlijks financieren. Het resultaat is normaal slechts te zien op het Nederlands Filmfestival en internet; lichting 2008 is de eerste die een bioscooptoer aandurft.

Compilaties van korte films zijn prettig om te zien. Ze zijn te snel voorbij om te irriteren en vaak stuit je op een verrassing of een pareltje. Ze zijn vooral geschikt voor de laatste dagen van filmfestivals, als de aandachtsspanne afneemt. Maar met de teloorgang van het voorfilmpje zijn ze nog zelden in een bioscoop te zien.

Bij NPS Kort! 2008 is het niveau redelijk hoog en er valt zelfs een enkele rode lijn te ontdekken. Succes biedt droogkomisch polderabsurdisme, als de triomf van kantoormuis René van ’t Hof in tranen eindigt. Zowel het vlekkeloos geanimeerde Akkiko als het spookachtige, maar knullig geacteerde Terugweg speelt zich af in het hoofd van een verkeersslachtoffer. In Brat en Vis & Revolutie bieden aardse Oost-Europeanen tegenwicht aan Hollandse hypocrisie en vreugdeloosheid, terwijl in Dao een Thaise bruid twijfelt of ze in de polder wil wonen. De toer van NPS Kort! is een try-out, zegt regisseur Annick Vroom, die zelf het psychologische miniatuur Ruwe Honing bijdroeg. Komen alleen cast, crew en familie opdraven, dan heb je al halfvolle zalen. Het zou zonde zijn als het daarbij blijft: de films horen in de bios, niet op „dat ellendige computerscherm”, aldus Vroom.

    • Coen van Zwol