Israël schoot op alles wat wel en niet bewoog

Tijdens de afgelopen oorlog in Gaza pleegde Israël oorlogsmisdaden, zeggen getuigen uit het leger. Alles in de oorlog was toegestaan, ook gebruik van fosfor.

Palestijnse meisjes staan op het balkon van hun beschoten huis in Rafah in de Gazastrook. (Foto AFP) Palestinian girls stand on the balcony of the ruined house, hit during Israel?s 22-day offensive over Gaza, on July 02 2009 in Rafah, southern Gaza Strip. Amnesty International said Israel inflicted "wanton destruction" in the Gaza Strip in attacks that often targeted Palestinian civilians during an offensive in December and January in the Hamas-run enclave. The London-based human rights group also accused Hamas of war crimes, but said it found no evidence to support Israeli claims that Gaza's Islamist rulers used civilians as human shields during Israel's massive 22-day offensive. AFP PHOTO/ SAID KHATIB
Palestijnse meisjes staan op het balkon van hun beschoten huis in Rafah in de Gazastrook. (Foto AFP) Palestinian girls stand on the balcony of the ruined house, hit during Israel?s 22-day offensive over Gaza, on July 02 2009 in Rafah, southern Gaza Strip. Amnesty International said Israel inflicted "wanton destruction" in the Gaza Strip in attacks that often targeted Palestinian civilians during an offensive in December and January in the Hamas-run enclave. The London-based human rights group also accused Hamas of war crimes, but said it found no evidence to support Israeli claims that Gaza's Islamist rulers used civilians as human shields during Israel's massive 22-day offensive. AFP PHOTO/ SAID KHATIB AFP

Oorlogsmisdaden komen in iedere oorlog voor, zegt Yehuda Shaul, oprichter van Breaking the Silence, daags voor het verschijnen van zijn getuigenissenrapport over operatie Gegoten Lood. Maar de Gaza-oorlog, zegt hij, „is een verhaal apart”. Shaul: „Het principe van onderscheid tussen gewapende strijders en burgers bestond vrijwel niet. Het grootschalige geweld tegen de burgerbevolking van Gaza was niet zozeer het resultaat van ontspoorde individuen, maar van een systeem. Vrijwel niemand kreeg enige schietinstructies mee. Het was oorlogsgebied, dus alles is een legitiem doel.”

Houd de verliezen aan eigen kant zo klein mogelijk, zeiden officieren tegen veel van de 26 in het rapport geïnterviewde militairen. Het gevolg, zo blijkt uit het rapport: militairen schoten in december en januari, tijdens de 22 dagen durende oorlog tegen Hamas in de Gazastrook, op alles wat bewoog. „Je schiet. Het is oorlog. Er worden geen vragen gesteld”, zegt getuige 26. „Burgers waren minder belangrijk in dit verhaal.” Getuige 9: „Je schiet niet alleen wanneer je bedreigd wordt. De aanname is dat je constant bedreigd wordt, dus als er iets is dat je bedreigend vindt, schiet je.”

Volgens enkele getuigen gebruikten militairen wittefosforgranaten om op ‘verdachte’ huizen te schieten. Fosfor is zeer brandbaar materiaal, dat vlees tot op het bot wegbrandt. De Verenigde Naties, Amnesty International en het Rode Kruis beschuldigden Israël al eerder van het gebruik van fosfor in Gaza. Fosfor is volgens internationale afspraken uit 1980, die Israël nooit heeft ondertekend, alleen toegestaan als het is bedoeld als rookgordijn of om doelen mee te verlichten. Getuige 8 zegt dat zijn bataljon fosforgranaten vanuit tanks schoot. „Soms hoor je op de radio: ‘Fosfor. Toegestaan.’ [...] Ik weet ook van een commandant die zonder toestemming schoot.” Waarom met fosfor schieten, vraagt de interviewer. „Omdat het leuk is. Cool.”

Palestijnse burgers werden als menselijk schild gebruikt om huizen binnen te gaan, vertellen soldaten. Johnnies, werden ze genoemd. Volgens een militair plaatsten soldaten de loop van hun mitrailleur op de schouder van een burger, om zo een huis te betreden. Soms moesten burgers alleen naar binnen, of met een klauwhamer muren openbreken. Deze beschuldiging is pijnlijk voor het Israëlische leger, omdat het tijdens de oorlog Hamas juist beschuldigde van het gebruik van menselijke schilden.

Volgens eerder onderzoek van de VN werden tijdens de oorlog, volgens Israël bedoeld om een einde te maken aan de raketbeschietingen door Hamas, zeker 1.300 Palestijnen gedood, meest burgers. Dertien Israëliërs, onder wie tien militairen, kwamen om. Palestijnse bronnen spreken van 1.400 doden. Israël zegt dat er ruim 1.100 Palestijnen gedood zijn. Volgens de VN werden ook ongeveer 50.000 huizen zwaar beschadigd of verwoest. De VN zijn onder leiding van de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone bezig met een onderzoek naar de oorlog. Volgens Amnesty International heeft Israël het oorlogsrecht geschonden, net als Hamas.

Voorafgaand aan het grondoffensief, zegt getuige 4, werd door het leger onderscheid gemaakt tussen het ‘nat’ en het ‘droog’ binnentreden van een huis. ‘Droog’ betekent: zonder of met minimaal vuur. ‘Nat’, aldus de getuige: „Raketten, tankbeschietingen, machinegeweervuur, granaten. Schieten als we een kamer binnentreden. (...) Tijdens de oorlog (...) bestond de droge variant niet meer.”

Het Israëlische leger vocht in 22 dagen een schijnoorlog in dichtbevolkt gebied tegen een onzichtbare vijand, meent Shaul. Soldaten drongen na een week de Gazastrook in, op zoek naar strijders van Hamas, die zich niet of nauwelijks lieten zien. Contact met de vijand was er bijna niet. „De legerleiding wilde het vertrouwen herwinnen na het debacle van de Tweede Libanonoorlog. Het gevolg was dat besloten werd tot een andere strategie. Doden aan de eigen kant moesten koste wat kost worden voorkomen. Er gold één regel: wij schieten als eerste.”

In maart kwamen ook al belastende getuigenissen van Israëlische veteranen naar buiten. De leidden tot grote ophef in Israël, maar waren volgens het Israëlische leger gebaseerd op geruchten, niet op feiten. Ook nu is sprake van anonieme beschuldigingen, meest uit de tweede hand, aldus het Israëlische leger. Shaul zegt dat de getuigenissen geanonimiseerd zijn om de betrokken soldaten te beschermen. Hij hoopt met de publicatie het debat over de oorlog in Gaza de discussie in zijn eigen land te starten. „Burgers in een democratie hebben er recht op te weten wat er in hun naam even verderop in Gaza is gebeurd.”

    • Guus Valk