Helemaal tureluurs van dat lied

Soeur Sourire zingt de verrassingshit van 1963

Soeur Sourire Regie: StijnConinx. Met Cécile de France, Sandrine Blancke, Chris Lomme, Filip Peeters, Jan Decleir.In: 9 bioscopen. ***

In de coulissen staat een nerveuze vrouw met een gitaar in haar hand, er klinkt gedempte muziek. Ze heeft overduidelijk haar mooiste jurk aangetrokken en staat op het punt op te gaan. De camera volgt haar naar het podium. Al die tijd zien we slechts een glimp van haar. Als ze het podium opstapt, klinkt een daverend applaus.

Dan wordt haar optreden bruut afgebroken en begint regisseur Stijn Coninx een flashback. Soeur Sourire weet de spanning op te bouwen: door de conventies van de muziekfilm op te roepen, worden verwachtingen geschapen. Dit wordt een film over de geboorte van een ster. Er zijn flitsende fotografen, het publiek is laaiend enthousiast en de ster in de dop heeft een tevreden lach op haar gezicht. Na een middengedeelte dat een tikje teleurstelt, keert Coninx terug bij deze scène en krijgen we de afloop van haar optreden te zien. De carrière die zo succesvol leek begon, sterft een trieste dood.

Soeur Sourire is een biografische film over de gelijknamige zingende Belgische non, die begin jaren zestig de hitlijsten veroverde met het aanstekelijke liedje Dominique. Maar je krijgt het in de film zo vaak te horen dat je er tureluurs van wordt. Verder hebben de scenaristen het tumultueuze leven van Jeannine, de zingende non, zodanig verdikt dat alles zich in enkele jaren lijkt af te spelen. Dat is minder erg dan het soms wat onbeholpen script. Zou een novice echt niet weten dat ze stil moet zijn tijdens het ochtendmaal?

    • André Waardenburg