Goldman Sachs profiteert maximaal van het herstel

Goldman Sachs heeft zijn status als winnaar van de kredietcrisis bevestigd. De Wall Street-firma had tijdens en na de inzinking al betrekkelijk veel succes geboekt met haar risicobeheer. Nu bevindt zij zich in de frontlinie van de bedrijven die weer met gezonde winstcijfers voor de dag komen.

Een deel van Goldmans succes kon je relatief eenvoudig zien aankomen: de vergoedingen die de firma wist binnen te halen als een van de toonaangevende waarborgers van aandelenemissies tijdens de hausse van afgelopen kwartaal zijn met maar liefst 1.433 procent gestegen naar 736 miljoen dollar. Maar de meeste winst was afkomstig van de trading desks. Zowel de divisies voor de handel in aandelen en obligaties als die voor de handel in valuta’s en grondstoffen meldden recordomzetten en namen, samen met de beleggingen voor eigen risico, bijna 80 procent van het resultaat voor hun rekening.

Maar dat komt niet per se doordat Goldman zijn inzet heeft verhoogd. Afgezien van een toename daarvan op de aandelenmarkten, is de waarde die de firma had uitstaan in het tweede kwartaal vrijwel gelijk gebleven. Het succes is eerder het gevolg van het feit dat Goldman een van de weinige firma’s is, die bereid en in staat zijn hun eigen kapitaal op het spel te zetten, of dat nu voor hun cliënten is of voor eigen rekening. Concurrent Morgan Stanley heeft bijvoorbeeld eind vorig jaar een groot deel van zijn risicodragende activiteiten stilgelegd.

Dat betekent dat Goldman er beter voor staat om te profiteren van het soort activiteiten dat de drie maanden tot eind juni heeft gekarakteriseerd. Het herstel van de markten voor aandelen, obligaties en hypotheken was de perfecte brandstof voor de geldmachine van Goldman, vooral nu de spreads op diverse financiële instrumenten nog groot zijn in vergelijking met de hoogtijdagen van de markten.

De vraag is of Goldman die goede prestaties kan continueren. De firma werkt met een vreemd vermogen van 14,2 maal het aandeelhouderskapitaal – bijna de helft van het recordpercentage uit het eerste kwartaal van 2008. Dat is prima zolang de spreads betrekkelijk breed blijven. Maar als zij nauwer worden, zal Goldman óf veel meer activiteiten naar zich toe moeten trekken, óf veel meer risico moeten nemen, óf zijn vreemd vermogen moeten opvoeren. Anders zal het aandeelhoudersrendement van 23 procent van afgelopen kwartaal moeilijk te herhalen zijn.

    • Antony Currie