Gelukkig (ben ik) op tv: wereldnieuws

‘Als ik kon toveren, zou ik iedereen gelukkig toveren.” Aldus Raffaëla, ooit winnares van Idols, in RTL Boulevard. Ze was op de première van de nieuwe Harry Potterfilm en beantwoordde een invulvraag: ‘Als ik kon toveren, dan....’. Kijkend naar de nieuwsbulletins gisteren begon ik te geloven in haar magische krachten. Elke journalist en politicus die over het bezoek van Balkenende aan Washington mocht berichten, leek overmatig gelukkig. Na een tijdje realiseerde ik mij dat zij inderdaad betoverd waren. Niet door Raffaëla, maar door ‘Het Witte Huis’.

Balkenende bracht gisteren een bezoek aan president Obama en veroorzaakte daarmee een vloed aan glimmende oogjes. Wouter Kurpershoek van EénVandaag (AVRO/TROS) vertelde glimmend van geluk dat ‘Het kleine Nederland’ een ‘Belangrijke Bondgenoot en Handelspartner’ is. Zo! En correspondent Michiel Vos meldde dat de „Oval Office eigenlijk een heel klein kamertje” is. Daar keek ik vast van op.

Maar Michiel was daar nooit geweest. Hij had zijn kennis gepikt van Ben Bot, minister van Buitenlandse Zaken in Balkenende II en III. Die meldde dat de Oval Office „net zo was als Downing Street”. Subtiel liet oud-minister Bot weten dat ‘Djen Pieter’ en hijzelf overál graag geziene gasten waren. Mocht ik jaloers zijn: hij verzekerde mij dat het er minder indrukwekkend uitzag dan op „allerlei filmbeelden”.

Michiel Vos wilde niet onderdoen voor Bot: „Vorig jaar, op een barbecue in de rozentuin van het Witte Huis vertelde Bush mij PERSOONLIJK: ‘Your Prime Minister is a straight up guy’.” Michiel had dus, in de rij voor saté, een 1 op 1 met Bush gehad. Waarin Bush zei dat Balkenende een toffe peerwas. Stop de persen! Wereldnieuws.

Maxime Verhagen kon dáár weer overheen. Hij wist dat het contact tussen Balkenende en Obama „warm, open, hartelijk, amicaal, to the point én terzake” was. Allemaal in één zin. Ook wist Verhagen dat er sinds zijn laatste bezoek een nieuw borstbeeldje (van Martin Luther King) bij was gekomen in het Witte Huis. De betekenis daarvan was niet zozeer inhoudelijk. Hij wilde maar zeggen dat hij er al eens eerder was geweest.

Op het NOS Journaal een heldhaftige Balkenende: „Netherland will not turn its back on the Afghan people.” ... Als ik kon toveren, dan...

In RTL Boulevard berichtte Sylvie van der Vaart over het overwinnen van haar borstkanker. Na al haar chemo en bestraling stelde zij mij gerust: „Ik houd nog steeds van mooie kleren en ik houd nog steeds van mooi haar.”

Misschien de zuiverste opmerking van de avond.

    • Roeland Fernhout