Fraude bij omstreden wegenbouwer

Janssen de Jong Infra, het wegenbouwbedrijf dat betrokken is in het lopende onderzoek naar bouwfraude in Zuid-Limburg, is zelf ook slachtoffer van fraude. Volgens het bedrijf blijkt uit intern onderzoek dat bij de inmiddels gesloten vestiging in Meerssen op „onrechtmatige wijze geld aan de onderneming is onttrokken”.

De onderneming houdt de regiodirecteur en rayonmanager verantwoordelijk. Beiden zijn ontslagen. Twee andere medewerkers zijn vrijwillig vertrokken. Het bedrijf heeft aangifte gedaan bij justitie.

De ontslagen managers worden door justitie verdacht van omkoping van negen ambtenaren, vooral in Zuid-Limburg. Ook zouden ze met andere wegenbouwers verboden prijs- en werkafspraken gemaakt hebben. Rijksrecherche, fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoeken de zaak sinds januari dit jaar.

In een boekenonderzoek, dat Janssen de Jong zelf liet doen door forensisch accountants, zijn betalingen aangetroffen aan meer dan tien onderaannemers waarvoor waarschijnlijk geen werk is verricht. Volgens bestuursvoorzitter Eric Krul van de Janssen de Jong Groep zijn op die manier mogelijk „enkele tonnen” weggesluisd bij het dochterbedrijf. De resultaten van het onderzoek zijn aan justitie gegeven.

Eerder werd bekend dat gemeenten in Limburg op soortgelijke wijze zijn benadeeld. Zo zegt Heerlen dat twee corrupte ambtenaren betalingen hebben verricht aan Janssen de Jong voor nooit uitgevoerd werk. Heerlen heeft in reactie het bedrijf twee jaar uitgesloten van opdrachten. De Janssen de Jong Groep stapt naar de rechter om de uitsluiting ongedaan te maken.

Het bedrijf krijgt ook van enkele andere klanten minder of geen opdrachten. Volgens Krul zorgt de affaire, samen met de economische crisis, voor een „aanzienlijke” daling van de orderportefeuille. Het bedrijf is vooral in Zuid-Nederland actief. Krul: „Het gaat om miljoenen.”

Volgens de bestuursvoorzitter staakt zijn bedrijf het verzet tegen de NMa, die afgeluisterde telefoongesprekken uit het strafonderzoek wil gebruiken. Het bedrijf gaat niet in beroep tegen de uitspraak in kort geding. De voorzieningenrechter bepaalde vorige week dat de NMa de taps van justitie mag gebruiken in het eigen onderzoek naar kartelpraktijken. „Wij willen niet de indruk wekken dat wij dat onderzoek willen belemmeren”, aldus Krul.

Janssen de Jong organiseert inmiddels integriteitscursussen voor het personeel. Krul: „We doen er alles aan om herhaling te voorkomen.”

Eerdere artikelen over fraude door Limburgse aannemers op nrc.nl/binnenland

    • Joep Dohmen